Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA PĄCZKI: Domowe, tradycyjne pączki na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis na pączki w domu

red
Domowe, tradycyjne pączki na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis na pączki w domu.
Domowe, tradycyjne pączki na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis na pączki w domu. Dziennik Zachodni
PRZEPIS NA PĄCZKI: Tłusty czwartek już 8 lutego 2018 roku. Chyba każdy skusi się tego dnia przynajmniej na jednego pączka. Pączki będą jednak smakować jeszcze lepiej, kiedy zrobimy je sami. Oto prosty przepis na pączki: pyszne, domowe, pachnące. Przepis na pączki jest łatwy w realizacji. Pamiętajcie tyko, że do smażenia pączków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie. PĄCZKI PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK 2018

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Przepis na pączki: Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć pączki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia pączków.

I jeszcze jedno: najlepsze domowe pączki wychodzą z konfiturą z róży. Jeśli takiej nie macie, wykorzystajcie swoją ulubioną marmoladę lub konfitury np. malinową lub truskawkową.

Tłusty czwartek - pączki czy kreple? [JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?] Pączki na tłusty czwartek PRZEPIS

Przepis na pączki na tłusty czwartek - składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia lub smalec (litr)
  • konfitura do nadzienia
  • do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy

Przepis na pączki - wykonanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym (!) mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na kwadrnas - do czasu aż drożdże porządnie się spienią.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Trzeba dobrze wyrobić ciasto, najlepiej ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera (haki) przez 10 - 15 minut. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto do całkowitego połączenia się składników.

Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy lekko na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm).

Szklanką wycinamy krążki. Czynności powtarzamy aż ciasto się skończy. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą czystą ściereczką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni (czytaj uwagi o smażeniu na dole strony).

Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

Paczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.

Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, po ostudzeniu można nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.

Na koniec dekorujemy pączki lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza