Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy: Dania na piknik

sxc.hu
sxc.hu
Wyruszamy na piknik z koszem przekąsek łatwych do przyrządzenia, owocami i napojami. Przepisy dań na zimno.

Letnie biesiadowanie w naturze, czyli piknik, zostawia sporą dowolność w serwowaniu przekąsek, owoców, napojów, a także w wyborze naczyń, w których je podajemy. W końcu najważniejsze jest przyjazne miejsce i dobre towarzystwo.

Naleśniki
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy odrobinę rozmrożonego szpinaku dla uzyskania zielonego koloru. Usmażony naleśnik smarujemy cienko majonezem albo serkiem rozmieszanym ze śmietaną lub gotowym serem light, na wierzch kładziemy plaster szynki (może być włoska), posypujemy listkami rukoli, składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon.

Uwaga! Aby uzyskać ciasto naleśnikowe o zabarwieniu czerwonym, dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego. Kolejne warstwy jak przy naleśniku szpinakowym.

Kokoski lub sezamki drobiowe
Filet drobiowy kroimy wzdłuż w paski, solimy, pieprzymy. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w ziarenkach sezamu albo wiórkach kokosowych. Smażymy. Warto przygotować je dzień przed piknikiem. Zjadamy solo lub zanurzając w dipie koperkowym.

Dip
2 łyżki śmietany, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz do smaku, pół pęczka świeżego, drobno posiekanego koperku.

Smażone ziemniaki
Obrane ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, smażymy na "głębokim tłuszczu", odsączamy na papierowym ręczniku, solimy i pieprzymy do smaku. Zastępują dzieciom chipsy.

Faszerowane pomidory
Wybieramy dorodne pomidory, odkrawamy wierzchnią część (czapeczkę z ogonkiem). Wnętrze pomidora wydrążamy delikatnie, aby nie uszkodzić skórki z miąższem.

Napełniamy farszem z utartego lub zmielonego sera białego, dodajemy sól i pieprz, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, kukurydzę z puszki. Mieszamy, napełniamy pomidor nakrywamy zdjętą wcześniej czapeczką.

Batoniki z mleka
Puszkę słodkiego mleka skondensowanego wlewamy na patelnię, podgrzewamy i dodajemy (aż do zagęszczenia) - suche owoce żurawiny, ziarna sezamu, pokrojone orzechy, pestki dyni, słonecznika, otręby, kokosowe wiórka.

Propozycje ziaren dobieramy do upodobań smakowych. Gęstą masę wykładamy na foremkę (ok. 25x25), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Kroimy w niewielkie prostokąciki - batoniki. Dzieci chętnie je spałaszują, a ziarna są zdrowe.

Marchewka i seler
Na pikniku przyda się obrana marchewka w plastrach, łodygi selera naciowego, które możemy zanurzać w gęstym sosie podanym do drobiowych paluszków. Dorzućmy do kosza umyte owoce zamiast czekolady i batoników, które mogą roztopić się w słońcu.

Piknikowe napoje w butelkach z nakrętką
Do picia na pikniku zabieramy soki, wodę mineralną, kompot w butelkach z nakrętkami, aby przypadkowe przewrócenie butelki nie wylało napitku.

Jeśli nie mamy zamykanych opakowań na jedzenie, przykryjmy je bodaj lnianą ścierką, aby nie dzielić się naleśnikami z owadami.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza