Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy: Jajo z tuńczykiem, łososiem czy pomidorem?

sxc.hu
sxc.hu
Kuchnia Wielkanocny stół to scena, na której w roli głównej występują jajka. W różnej postaci.

Zwykle podczas świątecznego śniadania jemy jajka z majonezem - ot nic wymyślnego. Tymczasem niewielkim nakładem pracy można z jajka wyczarować małe, wykwintne dania - takie na jeden apetyczny kęs. Oto kilka pomysłów na jajka świątecznie nadziewane.

Zaczynamy od ugotowania jaj (do każdego z przepisów proponuję sześć jajek) - muszą być ugotowane na twardo, ale przegotowane tak by żółtko nie było sine. Jajka obieramy, przekrajamy na pół. Żółtka delikatnie usuwamy z połówek białek. To żółtka będą podstawą naszego nadzienia.

Czy to tuńczyk?

Jajka nadziewane tuńczykiem sprawdzają się nie tylko na wielkanocnym stole - to proste do przygotowania, niezwykle pyszne danie. Żółtka mieszamy starannie z czubatą łyżką majonezu i małą puszką tuńczyka w sosie własnym. Pasta powinna być dobrze wymieszana, gładka. Całość doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Inne przyprawy nie są potrzebne. Z masy lepimy kulki,
które umieszczamy w białkach.

Łosoś i koperek

Klasyczne połączenie trzech smaków - jaja, łososia i koperku. Dwa, trzy plastry wędzonego łososia (można też użyć skrawków tzw. sałatkowych) bardzo drobno siekamy. Dodajemy łyżkę posiekanego
koperku. Łączymy z żółtkami.

Masa będzie dość sucha, więc dodajemy czubatą łyżeczkę serka typu Almette - tak by składniki nam się ładnie połączyły. Solimy do smaku. Nadziewamy białka. Ciekawego charakteru nada temu nadzieniu odrobina skórki startej z cytryny - cytryna dobrze komponuje się z koperkiem i łososiem.

Smak suszonego pomidora

Suszone pomidory w aromatycznej oliwie to cudowny "wynalazek", na szczęście coraz bardziej popularny w naszej kuchni. Kilka takich pomidorów może cudownie odmienić smak zwykłego jajka. Do przygotowania pomidorowego nadzienia przyda się mikser, albo blender.

Chodzi nam o uzyskanie gładkiej puszystej masy. Żółtka, trzy - cztery suszone pomidory, łyżkę aromatycznej oliwy spod pomidorów oraz czubatą łyżeczkę majonezu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nadziewamy połówki białek. Serwujemy w otoczeniu małych koktajlowych pomidorków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza