Wiosna to idealny czas, by zadbać o swoje zdrowie. Z tej okazji ogłosiliśmy konkurs dla naszych czytelników i internautów na wiosenne przepisy.
Najlepsze przepisy nagrodzimy książkami. Na wasze propozycje czekamy tylko do jutra, punktualnie do 12 w południe. Przepisy przysyłajcie na adres: [email protected]
Oto kolejne nadesłane propozycje.
1. Sałatka wiosenna
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- serek biały klinek (półtłusty lub lekki)
- rzodkiewka pęczek
- ogórek zielony
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- majonez jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, świeży koperek
Przygotowanie:
Pokroić wszystkie składniki, w dowolne kształty, ogórek i rzodkiewkę w półtalarki.
Serek rozdrobnić najlepiej widelcem. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sos: wymieszać majonez pół na pół z jogurtem, dodać skrojony koperek i wcisnąć sok z około pół cytryny.
Polecam polać sałatkę sosem tuż przed podaniem.
Nadesłała Madzia.
2. Koktail
Składniki:
- pół litra maślanki
- duża garść mrożonych lub świeżych jagód
Przygotowanie:
Maślankę i jagody zmiksować.
Nadesłała Roksana Przybylska.
3. Koktail ananasowy
Składniki:
- ok. 350g ananasa bardzo dojrzałego (po obraniu ), można też zastosować
odsączonego ananasa z puszki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego ( najlepiej wyciskanego ze świeżych
owoców, ale niekoniecznie )
- 1 i 1/2 szklanki kostek lodu
- 1 banan
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do blendera, dodać
mleko, sok pomarańczowy, pokrojonego banana, miód, wrzucić kostki lodu i
zmiksować.
Podawać natychmiast
Nadesłał Andrzej Sierdziński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?