Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przy wypieku nie można się śpieszyć. Święto chleba na Górze Lemana w Piasznie (WIDEO)

Sylwia Lis
Sylwia Lis
Wideo
od 16 lat
Jak co roku, w święto Matki Boskiej Zielnej, Klemens Leman z Piaszna rozpala ceglany piec, do którego trafiają bochenki chleba. Teraz było tak samo, do Piaszna zjechało mnóstwo turystów. Była też kaszubska kapela, pokazy garncarstwa, stoisko zielarskie i z wyrobami tradycyjnymi.

Jak co roku, w święto Matki Boskiej Zielnej, Klemens Leman z Piaszna rozpala ceglany piec, do którego trafiają bochenki chleba.

Kaszubskie kapele

- To już cykliczna impreza - mówi Ludwik Szreder, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Tuchomiu, współorganizator imprezy. - Tu dzieją się magiczne rzeczy, tu nie ma pośpiechu, tu jest celebrowanie chwili, bez żadnego disco polo, a raczej z naszymi, kaszubskimi zespołami.

Zanim bochenki trafiły do pieca, każdy mógł skorzystać z warsztatów. Były te z lepienia garnków z gliny, malowania na szkle, zielarskie, każdy kto miał ochotę mógł upleść wianek z kaszubskich ziół.

od 16 lat

Swojski chleb

- Co roku tu przyjeżdżam i nie ma bardziej magicznego miejsca niż Góra Lemana - mówi turystka z Warszawy. - Koniecznie trzeba wejść na wieżę i zobaczyć ten niesamowity krajobraz oraz skosztować swojskiego chleba. A Klemens Leman, wie najlepiej, jak go przygotować, by był najlepszy.

- Żeby był taki pyszny trzeba już o tym myśleć dużo wcześniej, już przy sianiu żyta - mówi Klemens Leman, właściciel agroturystyki. - My siejemy nasze, rodzime gatunki, żadnych modyfikowanych, w najlepszej kaszubskiej ziemi. Chleb oczywiście jest na zakwasie i wypiekany w tradycyjnym piecu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza