MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta. Wyśmienity przysmak dla dzieci. Poznaj przepis na ciastka na patyku

Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pops. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pops. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na deser na Dzień Dziecka? Polecam przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta. To słodkie, kolorowe ciastka na patyku, w czekoladzie i kolorowej posypce. Taki deser z pewnością posmakuje i spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Proponuję doprawić ciasto skórką cytrynową i serkiem mascarpone. Sprawdź, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na cake pops.

Spis treści

Mam dla Ciebie przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta na patyku. To idealny deser na Dzień Dziecka, urodziny i przyjęcia dla dzieci. Świetnie sprawdzi się także np. na walentynki czy spotkania ze znajomymi. Wszystko zależy od dekoracji, tzn. można użyć kolorowej posypki, która z pewnością spodoba się najmłodszym lub jedynie oblać kuleczki czekoladą obtoczyć w wiórkach kokosowych czy posiekanych orzechach. By zrobić cake pops, potrzebujesz nieco wysuszonego biszkoptu lub ciasta babkowego i patyczków do lizaków. Sprawdzą się także patyczki do szaszłyków, koreczków czy słomki do napojów.

Przepis na cake pops

Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: na 18 kuleczek.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g ciasta babkowego (np. z tego przepisu: babka piaskowa) lub biszkoptu (skorzystaj z tego przepisu: jak zrobić idealny biszkopt?),
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,
  • 200 g czekolady (może być zarówno biała, gorzka jak i mleczna),
  • kolorowa posypka do dekoracji.

Jak zrobić cake pops, czyli lizaki z ciasta?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmiksowania ciasta. Możesz zrobić to mikserem kuchennym, albo rozkruszyć ciasto rękami.
  2. Dodaj do ciasta mascarpone, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj ręcznie lub mikserem.
  3. Uformuj z ciasta kuleczki. Schłodź je w zamrażarce przez ok. 10 minut.
  4. Rozpuść najpierw odrobinę czekolady (ok. 50 g) w kąpieli wodnej, zamocz w niej końcówkę patyczka i wbij w kuleczkę z ciasta. Przygotuj tak wszystkie kuleczki. Schowaj je ponownie do zamrażarki na 10 minut.
  5. Rozpuść resztę czekolady i zanurz w niej każdą kuleczkę, a następnie posyp ciastko kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia, najlepiej na pionowo — wbij patyczki np. w kartonowe pudełko lub kawałek styropianu.
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pops. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta....

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta. Wyśmienity przysmak dla dzieci. Poznaj przepis na ciastka na patyku - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza