Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przyślij przepis na wiosenną potrawę i wygraj książkę (część I)

Natalia Kwapisz
Do jutra punktualnie do 12 w południe czekamy na wasze przepisy.
Do jutra punktualnie do 12 w południe czekamy na wasze przepisy. www.sxc.hu
Publikujemy pierwsze przepisy naszych czytelników i internautów na smaczne i zdrowe wiosenne sałatki i koktaile. Najciekawsze przepisy nagrodzimy książkami. Czekamy tylko do jutra do południa.

Wiosna to idealny czas, by zadbać o swoje zdrowie. Z tej okazji ogłosiliśmy konkurs dla naszych czytelników i internautów na wiosenne przepisy.

Najlepsze przepisy nagrodzimy książkami. Na wasze propozycje czekamy tylko do jutra, punktualnie do 12 w południe. Przepisy przysyłajcie na adres: [email protected]

Oto pierwsze przepisy na wiosenne sałatki.

1. Przepis na wielkanocną sałatkę

Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka na twardo
- ok. 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- łyżka majonezu
- łyżeczka startego chrzanu
- łyżeczka koperku
- 2 łyżki siekanych ziół (bazylia, melisa, ogórecznik, trybula)
- duża szczypta curry
- sól , pieprz

Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki opłukać, odciąć ogonki. Pokroić w kostkę lub paseczki. Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
Białka jajek posiekać. Wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Żółtka utrzeć ze śmietaną. Wymieszać z majonezem, chrzanem, koperkiem i posiekanymi ziołami. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Sałatkę polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Podawać do pasztetu, zimnych mięs, a także jajek na twardo.
Nadesłała Aga Szcześniak

2. Sałatka wiosenna

Składniki:
- 1 duża sałata zielona
- 4 pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 jajka
- 1 ogórek
- 1 serek wiejski
- sól, pieprz do smaku
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 do 3 ząbków czosnków

Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, oczyścić, rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ogórek pokroić w kostkę. Ugotowane jaja pokroić w ćwiartki. Połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem serka) i dokładnie wymieszać z sosem. Doprawić.
Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek. Wierzch przyozdobić serkiem wiejskim i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Nadesłała wis0606

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza