Choć piekarnia Rogalik pod tą marką działa w Słupsku od sześciu lat, funkcjonuje w miejscu, gdzie tradycje piekarnicze sięgają 1946 roku.
- I jednym z naszych wspólników jest piekarz, który w tym fachu pracuje już ponad 50 lat. Przeszedł wszystkie szczeble nauki w tym zawodzie, świetnie zna się więc na tej robocie - zapewnia Danuta Maksajda ze słupskiej piekarni Rogalik przy ul. Długiej 19 w Słupsku.
Ta tradycja zobowiązuje, więc piekarze z Rogalika w trosce o zadowolenie klienta stale pracują nad ulepszaniem procedur, pieką tylko z naturalnych produktów, bez stosowania ulepszaczy i ciągle starają się zaskakiwać nowościami.
- Jednak naszym sztandarowym produktem, po który przyjeżdżają klienci z całego miasta, jest 100-procentowy chleb żytni bez dodatku drożdży. Jego produkcja zajmuje wiele czasu, ale efekt jest wyśmienity - zachwala Danuta Maksajda.
Oprócz pieczywa piekarnia specjalizuje się w słodkościach z sezonowymi owocami, teraz z truskawkami. Nowością jest rewelacyjna "Piekielna rozkosz". Rogalik piecze też ciasta i torty na zamówienie, te ostatnie tylko z naturalną śmietaną.
- Piekarnię mamy na ul. Długiej i tu przychodzi sporo klientów, ale nasze wyroby dostarczamy również do wielu innych sklepów na terenie miasta - mówi Danuta Maksajda. - W sumie zatrudniamy w firmie 18 osób. I jak to w piekarni, pracę zaczynamy w nocy, gdy wszyscy zazwyczaj śpią. Po to, by nasi klienci już od samego rana mogli kupić świeże, pachnące pieczywo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?