- W nowym miejscu działamy od początku lipca - informuje Anna Sznigir, specjalistka ds. bhp, HACCP i jakości produktów w piekarni. - Budowa nowoczesnej piekarni trwała niespełna 2 lata. Inwestycję rozpoczęliśmy w 2010 roku.
Głównie pieczywo
Głównym produktem Bagietki jest pieczywo pszenne, żytnie i mieszane w różnej postaci. Ale także wyroby cukiernicza. Nasz rozmówczyni przyznaje, że głównym rynkiem zbytu jest Szczecin i okolice.
- Ale wypieki trafiają też do punktów sprzedaży w rejon Zielonej Góry - dodaje. - Dostarczamy też pieczywo na południe Polski, a od początku października produkty naszej piekarni będą mogli kupować mieszkańcy Świnoujścia i miejscowości zachodniej części wybrzeża.
10 lat na rynku
Właściciele piekarni, Renata Jackowska i Rafał Strąk nie są nowicjuszami na rynku. Mają tradycje rodzinne w branży. Pan Rafał rozpoczynał naukę zawodu u swojego wuja w Szczecinie, na ul. Radogoskiej. Od 2001 dzierżawili piekarnię od PSS w Gryfinie, gdzie firma działała 10 lat.
- W tej chwili produkujemy 14 tys. chlebów na dobę, ale możemy więcej - dodaje specjalistka Bagietki. - Mam stałych odbiorców, wyrobiliśmy sobie markę. Posiadamy 16 sklepów firmowych w Zachodniopomorskiem i Lubuskiem.
Poszukują pracowników
W nowym zakładzie w Radziszewie pracę znalazło już 80 osób. Ale piekarnia potrzebuje kolejnych 20 pracowników. Może bowiem produkować więcej, i ma gdzie swoje produkty sprzedawać.
- Poszukujemy pracowników biurowych, oddziału zamówień, działu kadr - wymienia Anna Sznigir. - Potrzebujemy również technologów produkcji, cukierników, piekarzy. Zainteresowani pracą mogą się z nami kontaktować pod numer telefonu: 91 85 22 013.
Inwestycje ze wsparciem
Właściciele skutecznie zabiegali o wsparcie inwestycji z funduszy unijnych. Ich dwa projekty zostały zaakceptowane. Inwestycja kosztowała 4,5 mln zł.
Pierwszy projekt unijny dotyczył pomocy finansowej związanej z budową piekarni. Wsparcie wyniosło 1,6 mln zł. Drugie tyle właściciele piekarni musieli zapewnić jako wkład własny. Na nowoczesne wyposażenie piekarni inwestorzy otrzymali 1,1 mln zł z funduszy unijnych. Piekarnia jest ciągle w fazie rozwoju. Właściciele zastanawiają się też, w jaki sposób wykorzystać piekarnię w Gryfinie. Na razie jest zamknięta.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?