MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Nie zatrzymał się do kontroli, bo był pijany. Po pościgu trafił w ręce policji

Nie zatrzymał się do kontroli, bo był pijany. Po pościgu trafił w ręce policji

Gmina Krasnystaw. To będzie "Siennicki Wieczór Kultury" pełen atrakcji artystycznych

NOWE
Gmina Krasnystaw. To będzie "Siennicki Wieczór Kultury" pełen atrakcji artystycznych

Polecamy

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?

Giro d'Italia. Alaphilippe wygrał 12. etap, Pogacar nadal liderem

Giro d'Italia. Alaphilippe wygrał 12. etap, Pogacar nadal liderem

Iga Świątek awansowała do finału turnieju WTA w Rzymie. Zobacz zapis relacji na żywo

Iga Świątek awansowała do finału turnieju WTA w Rzymie. Zobacz zapis relacji na żywo