Jak przyrządzić smaczną kawę? Co wpływa na smak espresso?
Podstawą każdej smacznej kawy jest uzyskanie dobrego espresso. Idealne espresso stworzyli Włosi, wzorem 3xC – cuore, corpo i crema. W praktyce jest to piramida smaku espresso, gwarantująca jego bogaty smak i aromat.
Cuore, czyli serce kawy, stanowi jej podstawę. Jest to zatem esencja, znajdująca się na dnie filiżanki.
Corpo stanowi metaforyczne ciało, czyli powłokę pomiędzy esencją i pianką. Jest ona delikatniejsza niż cuore, ale zawiera całe bogactwo aromatu i smaku.
Crema, czyli 3-4 mm puszysta pianka na powierzchni kawy, jest aromatyczna i delikatna. Utrzymuje się kilka minut i koronuje poprawnie sporządzone espresso.
Na jego bazie dobry ekspres do kawy przygotuje idealną „małą czarną”, nawet dla wymagających smakoszy.
Rodzaje ekspresów do kawy - podstawowy podział
Źródło grafiki: Jaki ekspres do kawy kupić? Który wybrać, aby był najlepszy?
Skupimy się na ekspresach polecanych do użytku domowego. Są to urządzenia kompaktowe, niemniej wyposażone w funkcje pozwalające na przyrządzanie kawy jak w kawiarni. Poza rozmiarem, kawiarniane modele produkowane są z myślą o intensywniejszej eksploatacji.
Jak wybrać ekspres do kawy? Należałoby przede wszystkim zastanowić się nad jego główną funkcjonalnością. Okazuje się bowiem, że nie w każdym ekspresie do kawy przygotujemy cappuccino czy latte. W niektórych modelach można natomiast przygotować nie tylko kawę, ale również herbatę lub gorącą czekoladę. Domowy ekspres do kawy może być zatem dostosowany do potrzeb wszystkich domowników.
Na rynku znajdziemy rozmaite rodzaje ekspresów do kawy. Wśród nich wyróżniamy:
- ekspres do kawy ciśnieniowy
- ekspres do kawy przelewowy
- ekspres do kawy z młynkiem
- ekspres kolbowy z młynkiem
- ekspres do kawy z młynkiem i spieniaczem
- ekspres do kawy i herbaty
- ekspres do kawy i czekolady
To tylko kilka rodzajów urządzeń, z których utworzymy nasz subiektywny ranking ekspresów do kawy.
Ekspres do kawy ciśnieniowy
Zasada działania ciśnieniowego ekspresu do kawy oparta jest na stosunkowo prostym mechanizmie. Napędza go pompa odpowiedzialna za wytworzenie i utrzymanie ciśnienia, koniecznego do właściwego zaparzenia kawy. Tu warto zwrócić uwagę na moc pompy. Dobry ciśnieniowy ekspres do kawy będzie generował ciśnienie na poziomie co najmniej 7-8 barów.
Profesjonalne ekspresy wysokociśnieniowe, do użytku kawiarnianego, wytwarzają ciśnienie rzędu 15 barów. Słabsze, domowe modele zwykle dysponują pompą generującą ok. 3-4 barów. Gotująca się woda przepuszczana jest pod ciśnieniem przez sito z porcją kawy.
Najlepiej sprawdza się tu ekspres ciśnieniowy z młynkiem. Świeżo zmielona kawa daje gwarancję niepowtarzalnego aromatu, który unosi się w domu jeszcze długo po przyrządzeniu napoju. Istotą przygotowania smacznej kawy jest odpowiednie zmielenie ziaren i ubicie ich porcji. Automatyczny ekspres do kawy sam dozuje odpowiednie do przyrządzenia filiżanki naparu porcje. Odpowiednio eksploatowany i odkamieniany ekspres ciśnieniowy będzie służył miłośnikom kawy długie lata.
Ekspres do kawy przelewowy
Przelewowe ekspresy do kawy wydają się być przeżytkiem. A szkoda, bo dla większości miłośników małej czarnej zalewanej w filiżance gorącą wodą, ekspres przelewowy robi kawę zadowalającą niemal wszystkich amatorów „tradycji”. Mechanizm działania ekspresu przelewowego jest banalnie prosty: przez papierowy filtr ze zmieloną kawą, do szklanego dzbanka przesącza się napar. Po kilku minutach dzbanek jest pełny aromatycznej kawy i – co najważniejsze – bez fusów.
Kawa z ekspresu przelewowego zastąpiła więc starodawną „zalewajkę”. Dziś bez problemu można kupić tani ekspres ciśnieniowy lub najprostsze rozwiązanie kapsułkowe, stąd ekspresy przelewowe pomału odchodzą do lamusa. Na pytanie: co wybrać - ekspres przelewowy czy ciśnieniowy, pozostaje nam zdać się chyba tylko na kwestię smaku i pieniędzy. Najtańszy ekspres ciśnieniowy można kupić już od 150 zł.
Ekspres do kawy z młynkiem
Zacznijmy od tego, że młynek do mielenia kawy warunkuje jej ostateczny smak. Od tego, w jaki sposób zostaną zmielone ziarna, zależy efekt końcowy. Ziarna zbyt drobno zmielone spowodują, że kawa okaże się w smaku zbyt cierpka lub gorzka, będzie miała nieładną barwę i zbyt ciemną, znikomą piankę. Ziarna zmielone zbyt grubo to z kolei kawa wodnista i słaba, na której pianka jest jasna i krótko utrzymuje się na powierzchni. Wybór odpowiedniego młynka do kawy do najłatwiejszych nie należy. Powinien być trwały, mocny i wytrzymały. W ekspresach wyróżniamy młynki żarnowe oraz udarowe. Żarnowe działają na zasadzie szybkiego ścierania się ziaren. Producenci młynków udostępniają nam ekspres z młynkiem żarnowym stalowym lub ceramicznym. Wytrzymalszy i trwalszy, ale jednocześnie kosztowniejszy jest młynek stalowy. Jest to jednocześnie rozwiązanie, które dominuje w kawiarniach.
System młynków udarowych przewidziano dla tańszych ekspresów do kawy. Ich działanie polega na rozdrabnianiu ziaren przy pomocy małych, zaostrzonych młoteczków. Im dłuższy czas mielenia, tym drobniejsze ziarna. Jaki ekspres ciśnieniowy z młynkiem wybrać? Przede wszystkim warto sprawdzić czy wybrane urządzenie ma możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren. Imponującą, bo aż 13-stopniową regulację posiadają ekspresy De’Longhi. Znalezienie idealnych preferencji mielenia ziaren nie musi być ani trudne, ani kosztowne.
Ekspres kolbowy i ekspres kolbowy z młynkiem
Ekspres do kawy ciśnieniowy kolbowy różni się od poprzedników przede wszystkim kolbą. Jest to element stanowiący o klasycznym designie, ale również ma znaczenie dla rytuału przygotowania kawy. Ekspresy ciśnieniowe kolbowe są najczęściej spotykanymi urządzeniami w kafeteriach, kawiarniach i restauracjach i najogólniej mówiąc służą przede wszystkim do przygotowywania idealnego espresso.
Kolba jest ruchomym element z sitkiem, do którego sypiemy preferowaną porcję kawy, ubijamy tamperem i umieszczamy w ekspresie. Dla przyrządzenia perfekcyjnego espresso ma znaczenie zarówno rodzaj sitka, jak i tampera. Kawa, manualnie umieszczana w sitku, musi być już zmielona. Należy więc posiadać kawę mieloną, bądź mielić ją samodzielnie. Inną opcją jest kupno ekspresu kolbowego z młynkiem. Należy zwrócić uwagę na wykonanie urządzenia. Kolba jest elementem najczęściej użytkowanym i powinna być wykonana z trwałych i mocnych materiałów. Ważny jest również zbiornik na wodę. Zbyt mały spowoduje ciągłą potrzebę dolewania wody, zbyt duży, przy rzadkim użytkowaniu, kiśnięcie wody.
Ekspres do kawy z młynkiem i spieniaczem
O atutach młynka w ekspresach do kawy wspominaliśmy powyżej. Warto zwrócić uwagę na spieniacze do mleka. Dla amatorów americano i espresso gadżet ten jest bezużyteczny. Dla miłośników cappuccino i latte – wręcz przeciwnie.
Na czym polega działanie spieniacza do mleka i do czego się przydaje? Zwykle jest to rurka, którą wkłada się do naczynia z mlekiem. Dla wygodnych polecamy ekspres ciśnieniowy z młynkiem i pojemnikiem na mleko. Gorąca para ze zbiornika na wodę spienia mleko, które dodane do espresso tworzy wzorowe cappuccino. Oczywiście wachlarz rodzajów kaw z dodatkiem mleka jest szeroki. Spieniacz pokochają także małe dzieci, które uwielbiają pić spienione mleko. W niektórych lokalach sprzedaje się je nawet jako babyccino.
Przed kupnem ekspresu do kawy do domu należy zwrócić uwagę na kilka cech spieniacza:
- czy jest nieruchomy (spora wada),
- czy daje się płynnie ustawiać oraz czy rurkę spieniacza można łatwo demontować do czyszczenia.
Ekspresy do kawy, herbaty i czekolady
W tym wypadku najczęściej mamy do czynienia z systemami kapsułkowymi. O tym, jaki ekspres na kapsułki kupić, decyduje zwykle estetyka urządzenia oraz asortyment napojów, które można w danym systemie przyrządzić. Jest to ciekawe i proste rozwiązanie dla osób, które cenią sobie prostotę, lubią bawić się smakiem i nie są kawowymi purystami.
Jakie funkcje powinien posiadać dobry ekspres do kawy?
Podsumowując, idealny ekspres ciśnieniowy do domu powinien posiadać własny młynek z wielostopniową regulacją grubości mielenia zmiaren, spieniacz i pojemnik na mleko. Warto zwrócić uwagę, w jaki sposób podgrzewana jest woda w urządzeniu.
Polecane ekspresy do kawy nie podgrzewają wody tradycyjną grzałką, ale za pomocą termobloku. Wykorzystanie dokładnie takiej ilości wody, jaka jest konieczna, to nie tylko wygoda (woda w ekspresie nie kiśnie i nie osiada), ale i oszczędność. W urządzeniach z dwoma termoblokami, drugi służy do spieniania mleka. Dzięki temu po przyrządzeniu cappuccino nie ma potrzeby czekać aż woda ostygnie przed przygotowaniem espresso. Nowoczesne ekspresy do kawy posiadają także funkcje projektowania własnej kawy, a zatem regulowania ilości kawy, wody i mleka w przygotowywanej filiżance. Ponadto przydatne są systemy automatycznego odkamieniania lub – i tu gratka dla miłośników nowych technologii – obsługa ekspresu za pośrednictwem smartfona.
Ranking ekspresów do kawy ze spieniaczem, młynkiem i pojemnikiem na mleko
W oparciu o najistotniejsze naszym zdaniem funkcje, prezentujemy nasz subiektywny ranking i doradzamy jaki kupić ekspres ciśnieniowy z młynkiem.
DELONGHI PrimaDonna Class ECAM 550.75.MS
De’Longhi to jedna z najczęściej recenzowanych w Sieci marek ekspresów do kawy, o czym możemy przekonać się między innymi tutaj:
- Dobry ekspres ciśnieniowy do kawy do domu: włoski styl z kawą w tle - janadamski.eu
- Jaki ekspres wybrać? Test ekspresów do kawy De’Longhi | iMagazine
Dzieje się tak nie bez powodu - to włoska marka, która od zawsze kładła duży nacisk między innymi na estetykę produktów. Daje się to odczuć - niepowtarzalny, włoski design PrimaDonny zachwyci każdego, kto poza niezawodnością ceni sobie włoską elegancję. Prezentowany model można obsługiwać za pomocą aplikacji Coffee Link App. Urządzenie o mocy 19 barów przygotuje herbatę oraz wszystkie popularne rodzaje kaw, jak espresso, americano, latte, doppio, lungo, babyccino, machciato czy flat white, zarówno w wersji short jak i long.
Niezaprzeczalnym atutem jest system Lattecrema, z technologią dwóch oddzielnych układów hydraulicznych. Dzięki niemu pianka z mleka pozostaje na kawie do ostatniej kropli. Ponadto urządzenie posiada karafkę termiczną, którą można przechowywać w lodówce, demontować i czyścić w zmywarce. W stosunku do ekspresów ze spieniaczami w postaci rurki, system De’Longhi jest nie tylko łatwiejszy, ale i znacznie bardziej higieniczny. PrimaDonna posiada system autoczyszczenia, regulowany adapter dla wysokich kubków (aż do 14 cm!) oraz podgrzewacz filiżanek, dla wydobycia pełnego i głębokiego aromatu kawy. Wadą jest dość wysoka cena. Ceneo oferuje produkt od 3799 zł. Jednak nie od dziś wiadomo, że za najwyższą na rynku jakość, trzeba zapłacić więcej.
NIVONA CafeRomatica 859
Jak dowiadujemy się z recenzji, prezentowany model Nivony to przede wszystkim urządzenie o nowoczesnej linii. Front ze stali nierdzewnej oraz dwubarwne podświetlanie filiżanek kawy sprawia, że korzystanie z CafeRomantica 859 jest zwyczajnie miłe dla oka. Urządzenie posiada system czyszczenia, odkamieniania i płukania praktycznie jednym guzikiem. Zdecydowaną zaletą jest możliwość regulacji mocy kawy na 5 poziomach, temperatury na 3 poziomach oraz podgrzewanie filiżanek. Atutem tego modelu jest również cichy młynek ze stali hartowanej. Dostrzeżoną wadą jest zbyt niska temperatura kawy z mlekiem oraz trudna do utrzymania w czystości rurka do spieniania mleka. Mamy tu również do czynienia z wysoką ceną - porównywarka cen oferuje CafeRomantica 859 od 4990 zł.
DELONGHI DINAMICA 350.75
Na pytanie jaki ekspres automatyczny do domu będzie najlepszym i niedrogim wyborem warto zainteresować się tym modelem De’Longhi. Funkcja MyMenu umożliwia spersonalizowanie każdej filiżanki kawy, odmian której przyrządzimy z tym ekspresem aż 12 rodzajów. Dinamica posiada system Lattecrema, system dwóch grzewczych termobloków oraz spienia mleko automatycznie, za pomocą karafki. Ogromną zaletą jest intuicyjny panel sterowania, łatwy w obsłudze nawet dla technologicznych laików. Ekspres do kawy posiada systemy czyszczące, program oszczędzania energii, 13-stopniową regulację mielenia i stylowy design. De’Longhi DINAMICA 350.75 kupimy już od około 2500 zł. Szersza recenzja modelu dostępna jest we wspomnianym wcześniej artykule w domenie iMagazine.
Dostępny jest także ekspres do kawy Dinamica Plus z kolorowym i w pełni dotykowym wyświetlaczem >>
Philips 5000 LatteGo EP5335/10
Klasyczny wygląd i łatwy w obsłudze panel to atut tego urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest system LatteGo, który wieńczy kawę idealną pianką, bez użycia rurek, a czyści się go w 15 sekund. Demontowalne części systemu można zarówno myć w zmywarce, jak i trzymać w lodówce - zapewnia to odpowiednią higienę i łatwość utrzymania urządzenia w czystości. Omawiany model przygotowuje 6 rodzajów kawy pod ciśnieniem do 15 barów. Ekspres posiada ceramiczny młynek do kawy, który – z uwagi na delikatniejszą strukturę – łatwiej się wyszczerbia i niszczy niż jego stalowy odpowiednik. Philips 5000 LatteGo EP5335/10, portal Ceneo oferuje za 2699 zł.
PHILIPS 5000 EP5365/10
Jest to ładny, tani i prosty w obsłudze ekspres do kawy. Jak informuje nas redakcja portalu Ładny Dom - Jaki ekspres do kawy do 3000 zł kupić? Test ekspresów ciśnieniowych, PHILIPS 5000 EP5365/1 przyrządza 5 rodzajów kaw, a mleko spienia w karafce, którą możemy trzymać w lodówce. Ciekawym rozwiązaniem jest system czyszczący Aqua Clean, dzięki któremu odkamienianie urządzenia wykonujemy dopiero po zaparzeniu 5 tys. filiżanek kawy. Z przydatnych funkcji, ekspres posiada wyjmowany blok zaparzający, umożliwiający jego mycie pod bieżącą wodą, a kawa zachowa właściwą teksturę, smak i aromat. Dodatkowym atutem są dość kompaktowe wymiary. Niestety, ceramiczny młynek działa nieco zbyt głośno. Według portalu Ceneo - można go kupić już za 2195 zł.
SAECO SM5478/10 PICOBARISTO DELUXE
Ekspres ciśnieniowy Saeco, podobnie jak Philips 5000 EP5365, cechuje kompaktowa budowa. Urządzenie posiada regulację ilości kawy, 5 ustawień mocy aromatu i 10 ustawień młynka. Zarówno cappuccino jak i macchiato przygotujemy w tym modelu zaledwie jednym dotknięciem palca, tuż po podłączeniu karafki z mlekiem. System Latte Perfetto spienia mleko aż dwa razy, dzięki czemu pianka na kawie jest wyjątkowo puszysta i gładka. Urządzenie podgrzewa wodę za pośrednictwem termobloku i posiada nowoczesny system czyszczenia obiegu mleka po każdym użyciu. W omawianym modelu zastosowano młynek ceramiczny i możliwość przygotowania 10 rodzajów kaw. Z uwagi na kompaktowy rozmiar, pojemnik na wodę trzeba dość często napełniać.
System czyszczący obieg mleka płucze elementy do kratki ściekowej, którą – następnie – należy z tego powodu często opróżniać. Niewątpliwą wadą jest brak możliwości używania wysokich kubków – Saeco przystosowany jest do filiżanek. Ze względu na kompaktowy charakter, mały ekspres do kawy mieści się jednak w każdej, nawet niewielkiej kuchni. Za Picobaristo zapłacimy około 2699 zł, o czym przeczytamy we wspomnianym wcześniej portalu Ładny Dom. Przedstawione ciśnieniowe ekspresy do kawy to modele wiodących na rynku firm.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?