Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Redakcja "Głosu" sprawdziła, która pizza jest najlepsza (wideo)

Dorota Aleksandrowicz
W piątek w całej redakcji pachniało pizzą. Placki z różnych słupskich pizzeri próbowali wszyscy dziennikarze i fotoreporterzy, ale oceniała przede wszystkim kulinarna ekspertka Agata Giejbo (z prawej).
W piątek w całej redakcji pachniało pizzą. Placki z różnych słupskich pizzeri próbowali wszyscy dziennikarze i fotoreporterzy, ale oceniała przede wszystkim kulinarna ekspertka Agata Giejbo (z prawej). KG
Jak co roku w związku z Międzynarodowym Dniem Pizzy, który wypada lutego, przeprowadziliśmy test słupskich pizz. W tym roku najlepiej wypadły dwie pizzerie - Chata Macochy i Pod Kasztanem.

W tym roku zestawiliśmy ze sobą placki z 12 pizzerii: Tutto, Presto, Chata Macochy, Merano, Corleone, Pod Kasztanem, Marina, Corner, Pepe, Maranello, Va Bene, Ferro di Cavallo. 13. okazała się pechowa, bowiem zamówiony placek z pizzerii Majestic nie dotarł do nas w ogóle.

Zobacz także: Sonda. Gdzie w Słupsku jemy najczęściej pizzę (wideo)

Pizzerie, które wybraliśmy, zasugerowali nam internauci, głosujący na swoją ulubioną pizzerię w sondzie umieszczonej kilka dni wcześniej na naszej stronie www.gp24.pl.

Zobacz także: Jak się robi prawdziwą włoską pizze? (wideo)

W porównaniu z ubiegłymi latami zmieniliśmy także naszą formułę. Zamiast popularnej pizzy z szynką i pieczarkami, tym razem wybraliśmy pizzę wegetariańską. Naszym zdaniem ten rodzaj placka dawał kucharzom naprawdę duże pole do popisu. Niestety, nie każda pizzeria wykorzystała tę szansę.

Większość pizz była do siebie dosyć podobna. Przeważały pieczarki, cebula, oliwki, papryka i kukurydza. Mieliśmy nadzieję, że pojawią się także pizze z brokułami i rukolą. Nie zawiedliśmy się.

Sosy z kolei były w większości na bazie majonezu, ale w tym wypadku także pojawiły się miłe niespodzianki. Zaznaczamy, że w tym roku ocenialiśmy wyłącznie kuchnię, nie przykładając wagi do czasu dostarczenia nam popularnego placka. Zależało nam, aby pizzerie zaprezentowały się jak najlepiej, nie denerwując się szybkością stworzenia placka i jego dostarczeniem do "Głosu".

Pizzerie zostały także poinformowane, że zamawiany placek weźmie naszym teście pizz. Każdą z nich ocenialiśmy według pięciu kategorii: farsz, ciasto, estetyka, dodatki (w tym sosy), a także baza - główny sos, na który nakładany jest ser i farsz.

W każdej z kategorii można było otrzymać całą gwiazdkę (bardzo dobra ocena), jej połowę (do zaakceptowania) lub nie otrzymać jej w ogóle (duże rozczarowanie).

Oczywiście każdy ma swój smak, dlatego by zachować jak największy obiektywizm, każdej pizzy próbowało kilka osób - dziennikarzy "Głosu Pomorza". Jednak ostateczne zdanie należało do eksperta Agaty Giejbo, wicedyrektora Centrum Kształcenia Praktycznego i specjalisty ds. gastronomii.

- Pamiętajmy, że każdy z nas ma inne preferencje. Są osoby, które wolą grubsze ciasto, innym smakuje ciasto cienkie. Podobnie jest ze składnikami. Nie każdy lubi oliwki czy kukurydzę. Niektórzy takie składniki odkładają na bok - zaznacza Agata Giejbo i tłumaczy, że z tego względu ciężko powiedzieć jednoznacznie, która pizza jest tak naprawdę najlepsza. Ją samą zaskoczyła pizza w kształcie kwadratu.

Najlepsze pizze według redakcji "Głosu"

Miejsce 1. (5 gwiazdek)
Chata Macochy - Pizza była w kształcie kwadratu, czym odróżniała się od pozostałych. Jako pierwsza posiadała farsz odmienny niż proponowali konkurenci. Pojawiły się bardzo ładne duże różyczki brokuł, które wyglądały bardzo zachęcająco. Ciasto, estetykę, dodatki i bazę oceniliśmy równie wysoko. We wszystkich kategoriach przyznaliśmy tej pizzy po jednej gwiazdce.

Pod Kasztanem - Tu również przyznaliśmy po jednej gwiazdce w każdej z kategorii. Bardzo smakował nam sos pomidorowo-ziołowy, był naprawdę aromatyczny i wyróżniał się na tle innych. Smaczne było także samo ciasto. Estetyka stała na wysokim poziomie, było bardzo dużo ziół. Farsz zróżnicowany pod względem kolorystycznym. Bardzo dobra baza.

Miejsce 2. (4,5 gwiazdki)
Corner - Tylko w jednej kategorii przyznaliśmy pół gwiazdki. Baza była trochę niedopracowana. W pozostałych kategoriach pizzę oceniliśmy wysoko. Tutaj również pojawiły się brokuły, a także ogórek, którego nie było na innych plackach. Ciasto dobre, nie kleiło się i nie ciągnęło. Otrzymaliśmy duży wybór sosów.

Maranello - Pizza jako jedyna z przywiezionych miała w sobie rukolę, która dodawała aromatu całemu plackowi. Ciasto cienkie, mało elastyczne - otrzymało jednak tylko pół gwiazdki. W pozostałych kategoriach pizza oceniona została za to wysoko: za dodatki, bazę i estetykę otrzymała po jednej gwiazdce. Placek wyglądał zachęcająco, aż chciało się tę pizzę jeść.

Miejsce 3. (4 gwiazdki)
Corleone - Pół gwiazdki przyznaliśmy w kategorii dodatków i sosu będącego bazą pizzy. Sos tzatziki nie zachwycił nas. Dość sporne jest, czy taki dodatek pasuje do pizzy. Z kolei za farsz, ciasto i estetykę przyznaliśmy po jednej gwiazdce. Na pizzy pojawiły się papryka, oliwki czarne i zielone, kukurydza, cebula.

Ferro di Cavalio - Tej pizzy przyznaliśmy pół gwiazdki za farsz, który uznaliśmy za zbyt standardowy. Przeważały w nim cebula i pieczarki. Ciasto bardzo smaczne - dostało od nas całą gwiazdkę. Równie wysoko oceniliśmy dodatki. Za estetykę przyznaliśmy pół gwiazdki. Bardzo podobała nam się baza, która wyróżniała się na tle innych pizz i była widoczna.

PePe - Po jednej gwiazdce przyznaliśmy za farsz, ciasto i estetykę. Pół gwiazdki otrzymały dodatki i baza. Sosy, które nas nie zachwyciły, były na bazie majonezu. Pojawiła się także oliwa, która sprawdza się jedynie przy bardzo suchym cieście, ale nie przy placku z farszem. Ciasto było dobre, farsz bogaty. Na pizzy pojawiły się brokuły, cebula czosnkowa, kukurydza i papryka. Całość wyglądała bardzo ładnie i zachęcająco.

Miejsce 4. (3,5 gwiazdki)
Tutto - Tej pizzy przyznaliśmy pół gwiazdki za farsz, na który składały się oliwki, paprykia i kukurydza. Jednym słowem - standard. Ciasto nas trochę rozczarowało, zważywszy na fakt, że pizzeria ta wygrała w naszym poprzednim rankingu. Ciasto przyklejało się do podniebienia. Z tego powodu przyznaliśmy mu tylko pół gwiazdki. Z kolei za estetykę przyznaliśmy całą gwiazdkę, pizza wyglądała bardzo ładnie i zachęcająco. Dodatki były bardzo bogate i przyznaliśmy im całą gwiazdkę. Pół gwiazdki otrzymała baza pizzy.

Presto - Farsz tradycyjny. Dodatkowo pojawiła się czarna oliwka, która współgrała z czerwoną papryką, dając ładną kolorystyką. Za tę kategorię przyznaliśmy pół gwiazdki. Ciasto nie wyróżniało się niczym szczególnym, dlatego otrzymało pół gwiazdki. Z kolei pizza wyglądała bardzo estetycznie i za to nagrodziliśmy ją jedną gwiazdką. Za dodatki - dwa sosy - przyznaliśmy całą gwiazdkę, z kolei za bazę - pół gwiazdki.

Miejsce 5. (3 gwiazdki)
Marina - Pizza nie miała w sobie nic zielonego, a całe plasterki pomidorów położone na placku robiły nieciekawe wrażenie. W sumie farsz oceniliśmy na pół gwiazdki. Ciasto otrzymało od nas gwiazdkę. Dodatki na bazie majonezu otrzymały jedynie pół gwiazdki. Na tyle też oceniliśmy estetykę pizzy i bazę.

Vabene - Za farsz przyznaliśmy całą gwiazdkę. Kucharz nie żałował składników. Pizza była pod tym względem bardzo bogata. Jednak od nadmiaru farszu placek w niektórych miejscach opadał. Z tego względu za ciasto przyznaliśmy pół gwiazdki. Tyle samo przyznaliśmy za dodatki, estetykę i bazę.

Miejsce 6. (2 gwiazdki)
Merano - Ta pizza wypadła najgorzej. Znajdowały się na niej zaledwie pieczarki i cienkie plastry pomidora. Za farsz nie przyznaliśmy ani jednej gwiazdki, podobnie było z estetyką. Za standardowe sosy na bazie majonezu daliśmy pół gwiazdki. Na tyle też oceniliśmy bazę. W tym placku smakowało nam natomiast ciasto, które było puszyste.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza