Redakcja "Głosu" sprawdziła, która pizza jest najlepsza (wideo)

Dorota AleksandrowiczZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Jak co roku w związku z Międzynarodowym Dniem Pizzy, który wypada lutego, przeprowadziliśmy test słupskich pizz. W tym roku najlepiej wypadły dwie pizzerie - Chata Macochy i Pod Kasztanem.

W tym roku zestawiliśmy ze sobą placki z 12 pizzerii: Tutto, Presto, Chata Macochy, Merano, Corleone, Pod Kasztanem, Marina, Corner, Pepe, Maranello, Va Bene, Ferro di Cavallo. 13. okazała się pechowa, bowiem zamówiony placek z pizzerii Majestic nie dotarł do nas w ogóle.

Zobacz także: Sonda. Gdzie w Słupsku jemy najczęściej pizzę (wideo)

Pizzerie, które wybraliśmy, zasugerowali nam internauci, głosujący na swoją ulubioną pizzerię w sondzie umieszczonej kilka dni wcześniej na naszej stronie www.gp24.pl.

Zobacz także: Jak się robi prawdziwą włoską pizze? (wideo)

W porównaniu z ubiegłymi latami zmieniliśmy także naszą formułę. Zamiast popularnej pizzy z szynką i pieczarkami, tym razem wybraliśmy pizzę wegetariańską. Naszym zdaniem ten rodzaj placka dawał kucharzom naprawdę duże pole do popisu. Niestety, nie każda pizzeria wykorzystała tę szansę.

Większość pizz była do siebie dosyć podobna. Przeważały pieczarki, cebula, oliwki, papryka i kukurydza. Mieliśmy nadzieję, że pojawią się także pizze z brokułami i rukolą. Nie zawiedliśmy się.

Sosy z kolei były w większości na bazie majonezu, ale w tym wypadku także pojawiły się miłe niespodzianki. Zaznaczamy, że w tym roku ocenialiśmy wyłącznie kuchnię, nie przykładając wagi do czasu dostarczenia nam popularnego placka. Zależało nam, aby pizzerie zaprezentowały się jak najlepiej, nie denerwując się szybkością stworzenia placka i jego dostarczeniem do "Głosu".

Pizzerie zostały także poinformowane, że zamawiany placek weźmie naszym teście pizz. Każdą z nich ocenialiśmy według pięciu kategorii: farsz, ciasto, estetyka, dodatki (w tym sosy), a także baza - główny sos, na który nakładany jest ser i farsz.

W każdej z kategorii można było otrzymać całą gwiazdkę (bardzo dobra ocena), jej połowę (do zaakceptowania) lub nie otrzymać jej w ogóle (duże rozczarowanie).

Oczywiście każdy ma swój smak, dlatego by zachować jak największy obiektywizm, każdej pizzy próbowało kilka osób - dziennikarzy "Głosu Pomorza". Jednak ostateczne zdanie należało do eksperta Agaty Giejbo, wicedyrektora Centrum Kształcenia Praktycznego i specjalisty ds. gastronomii.

- Pamiętajmy, że każdy z nas ma inne preferencje. Są osoby, które wolą grubsze ciasto, innym smakuje ciasto cienkie. Podobnie jest ze składnikami. Nie każdy lubi oliwki czy kukurydzę. Niektórzy takie składniki odkładają na bok - zaznacza Agata Giejbo i tłumaczy, że z tego względu ciężko powiedzieć jednoznacznie, która pizza jest tak naprawdę najlepsza. Ją samą zaskoczyła pizza w kształcie kwadratu.

Najlepsze pizze według redakcji "Głosu"

Miejsce 1. (5 gwiazdek)
Chata Macochy - Pizza była w kształcie kwadratu, czym odróżniała się od pozostałych. Jako pierwsza posiadała farsz odmienny niż proponowali konkurenci. Pojawiły się bardzo ładne duże różyczki brokuł, które wyglądały bardzo zachęcająco. Ciasto, estetykę, dodatki i bazę oceniliśmy równie wysoko. We wszystkich kategoriach przyznaliśmy tej pizzy po jednej gwiazdce.

Pod Kasztanem - Tu również przyznaliśmy po jednej gwiazdce w każdej z kategorii. Bardzo smakował nam sos pomidorowo-ziołowy, był naprawdę aromatyczny i wyróżniał się na tle innych. Smaczne było także samo ciasto. Estetyka stała na wysokim poziomie, było bardzo dużo ziół. Farsz zróżnicowany pod względem kolorystycznym. Bardzo dobra baza.

Miejsce 2. (4,5 gwiazdki)
Corner - Tylko w jednej kategorii przyznaliśmy pół gwiazdki. Baza była trochę niedopracowana. W pozostałych kategoriach pizzę oceniliśmy wysoko. Tutaj również pojawiły się brokuły, a także ogórek, którego nie było na innych plackach. Ciasto dobre, nie kleiło się i nie ciągnęło. Otrzymaliśmy duży wybór sosów.

Maranello - Pizza jako jedyna z przywiezionych miała w sobie rukolę, która dodawała aromatu całemu plackowi. Ciasto cienkie, mało elastyczne - otrzymało jednak tylko pół gwiazdki. W pozostałych kategoriach pizza oceniona została za to wysoko: za dodatki, bazę i estetykę otrzymała po jednej gwiazdce. Placek wyglądał zachęcająco, aż chciało się tę pizzę jeść.

Miejsce 3. (4 gwiazdki)
Corleone - Pół gwiazdki przyznaliśmy w kategorii dodatków i sosu będącego bazą pizzy. Sos tzatziki nie zachwycił nas. Dość sporne jest, czy taki dodatek pasuje do pizzy. Z kolei za farsz, ciasto i estetykę przyznaliśmy po jednej gwiazdce. Na pizzy pojawiły się papryka, oliwki czarne i zielone, kukurydza, cebula.

Ferro di Cavalio - Tej pizzy przyznaliśmy pół gwiazdki za farsz, który uznaliśmy za zbyt standardowy. Przeważały w nim cebula i pieczarki. Ciasto bardzo smaczne - dostało od nas całą gwiazdkę. Równie wysoko oceniliśmy dodatki. Za estetykę przyznaliśmy pół gwiazdki. Bardzo podobała nam się baza, która wyróżniała się na tle innych pizz i była widoczna.

PePe - Po jednej gwiazdce przyznaliśmy za farsz, ciasto i estetykę. Pół gwiazdki otrzymały dodatki i baza. Sosy, które nas nie zachwyciły, były na bazie majonezu. Pojawiła się także oliwa, która sprawdza się jedynie przy bardzo suchym cieście, ale nie przy placku z farszem. Ciasto było dobre, farsz bogaty. Na pizzy pojawiły się brokuły, cebula czosnkowa, kukurydza i papryka. Całość wyglądała bardzo ładnie i zachęcająco.

Miejsce 4. (3,5 gwiazdki)
Tutto - Tej pizzy przyznaliśmy pół gwiazdki za farsz, na który składały się oliwki, paprykia i kukurydza. Jednym słowem - standard. Ciasto nas trochę rozczarowało, zważywszy na fakt, że pizzeria ta wygrała w naszym poprzednim rankingu. Ciasto przyklejało się do podniebienia. Z tego powodu przyznaliśmy mu tylko pół gwiazdki. Z kolei za estetykę przyznaliśmy całą gwiazdkę, pizza wyglądała bardzo ładnie i zachęcająco. Dodatki były bardzo bogate i przyznaliśmy im całą gwiazdkę. Pół gwiazdki otrzymała baza pizzy.

Presto - Farsz tradycyjny. Dodatkowo pojawiła się czarna oliwka, która współgrała z czerwoną papryką, dając ładną kolorystyką. Za tę kategorię przyznaliśmy pół gwiazdki. Ciasto nie wyróżniało się niczym szczególnym, dlatego otrzymało pół gwiazdki. Z kolei pizza wyglądała bardzo estetycznie i za to nagrodziliśmy ją jedną gwiazdką. Za dodatki - dwa sosy - przyznaliśmy całą gwiazdkę, z kolei za bazę - pół gwiazdki.

Miejsce 5. (3 gwiazdki)
Marina - Pizza nie miała w sobie nic zielonego, a całe plasterki pomidorów położone na placku robiły nieciekawe wrażenie. W sumie farsz oceniliśmy na pół gwiazdki. Ciasto otrzymało od nas gwiazdkę. Dodatki na bazie majonezu otrzymały jedynie pół gwiazdki. Na tyle też oceniliśmy estetykę pizzy i bazę.

Vabene - Za farsz przyznaliśmy całą gwiazdkę. Kucharz nie żałował składników. Pizza była pod tym względem bardzo bogata. Jednak od nadmiaru farszu placek w niektórych miejscach opadał. Z tego względu za ciasto przyznaliśmy pół gwiazdki. Tyle samo przyznaliśmy za dodatki, estetykę i bazę.

Miejsce 6. (2 gwiazdki)
Merano - Ta pizza wypadła najgorzej. Znajdowały się na niej zaledwie pieczarki i cienkie plastry pomidora. Za farsz nie przyznaliśmy ani jednej gwiazdki, podobnie było z estetyką. Za standardowe sosy na bazie majonezu daliśmy pół gwiazdki. Na tyle też oceniliśmy bazę. W tym placku smakowało nam natomiast ciasto, które było puszyste.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 102

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

J
JANEK
W dniu 06.07.2016 o 23:20, Łukadz napisał:

Chata Macochy oszukuje.... Zamawiasz pizze a przychodzi Ci inna... Pani ktora odbiera zam. przekazuje kucharza ktory Ci wmawia ze zrobil pizze ktora zamawiales... A przyszla zupelnie inna..

 


A kto normalny tam zamawia?

c
chrumek

Ostatnio zamawiałem pizzę w Kulturalnej Uczcie i muszę przyznać, że byłem megapozytywnie zaskoczony.

Ł
Łukadz

Chata Macochy oszukuje.... Zamawiasz pizze a przychodzi Ci inna... Pani ktora odbiera zam. przekazuje kucharza ktory Ci wmawia ze zrobil pizze ktora zamawiales... A przyszla zupelnie inna..

K
Klaudia

Chata Macochy to tragedia na drugi dzien.... Za kazdym razem..Robia zle ciasto..

M
M/S portowa

Wczoraj zamowilismy tam kebaby max powiem tak syf totalny bulka czerstwa. Miesa jak na lekarstwo cieki jakby kierowca na nich siedzial. takiego syfu jeszcze nie jedlismy niepolecam wole kupic mrozonke w biedronce.syf totalny syf

G
Gość

El Diablo - NIE POLECAM ! Najgorsza pizza w mojej ocenie w Słupsku. Ze względu, że to nowy lokal zamówiliśmy ze znajomymi dwie pizze - jedna z ananasem i kurczakiem itd, kolejna - szynka, boczek, cebula. Pizze ciepłe to fakt! Ciasto beznadziejne, twarde, chrupie (jaki chipsy) i w dodatku przypalone. Pizza 40 cm, a składników bardzo bardzo mało. Sos beznadziejny. To jest nie dopuszczalne dostarczyć klientom takie pizze, zastanawiam się jak to jest możliwe. W 100% źle wydane pieniądze przez nas ! Jeżeli kto kol wiek skusi się na zamówienie pizzy od nich proponuję mieć nadzieję, że akurat wam będzie smakować. Na tyle pizzeri w Słupsku, moja ocena -9 na +10. To tylko moja obiektywna ocena. 

n
nitka
W dniu 09.02.2014 o 20:54, czarna pantera napisał:

Sorry nitka sorry !!! :mellow: Faktycznie mają czynne do 22.00 ! :blush: :D ;)

cieszę się, e jednak nie jak nitka:))))

n
nitka

było zbyt późno , aby Wam zawracać głowy moimi opiniami.

W niedziele maja czynne do 22 (sprawdziłam, zanim zamówiłam)

Fakt , zamówiłam bardzo późno, bo ok 20.30 . Zamówienie przyjęto

Dostarczono ok.21. 20 czyli  prawie  godzina.(trochę długo, nieprawdaż?) Ale dostarczono gorące.

Zamówiłam 3 pizze: z różnymi serami, z gyrosem, i z salami i szynką

Wszystkie  były smaczne. Ciasto jest cienkie, nie gniot tylko chrupiące. Szynka, salami, brokuły  były w dużych kawałkach, nie poszatkowane na drobnicę. (przynajmniej widać ,że to nie mortadela)

Ser położony pod spodem , pod wędlinami, nie ma wierzchu. Dla mnie to nowość.

Pizza w której był pomidor- lekko przesiąknięta sokiem, ale bez dramatu

Jedna była w rozmiarze 50 cm. Nie mierzyłam ale była ogromna!

Muszą mieć jakiś inny piec, bo brzegi pizzy nie były równo przypieczone pizza tez nie była równiutka. Ale te f ajne kształty, może przez przypadek, a może celowo.-nadawały cechy „inności”

Ogólna ocena- 5.

Ne jestem ani właścicielem, ani przyjacielem królika:) Ot zwykły klientka z Osiedla.

a
a.

Haha, śmiech na sali! Pizzerie zostały poinformowane, że biorą udział w teście. Na pewno przygotowali pizzę tak, jak dla zwykłego klienta. NA PEWNO. 

Wg mnie Tutto jest najlepsza, kiedyś faworytem było Pod Kasztanem, ale od jakiegoś czasu jedzenie jest niesmaczne, obsługa też niemiła, generalnie kaszana. 

g
gal anonim

CZY TA PANI JEST REDAKTORKĄ??!! Forma wypowiedzi żałosna!!

S
Sos Czosnkowy

Najlepszą pizze dla plebsu w MOPS podają.

s
stefan telefan

PORANEK ŁOSIE

z
zosia

 w va bene jest najlepsza pizza  tam jest najlepsze ciasto i dużo składników  :) to zawsze był mój faworyt.

R
Radek
W dniu 09.02.2014 o 11:46, Piotrek napisał:

Merano ? chyba żartujesz :)

Każdy lubi coś innego :) choć przyznam się,że jakiś czas tam nie jadam,bo mi nie po drodze

G
Gość
W dniu 09.02.2014 o 22:00, Gość napisał:

niestety nie. psychiatra przyjmuje tylko do 18.

To psychiatra przyjmuje zamówienia na pizzę ?
Podaj adres !

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3