Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracje ze Słupska i Ustki w gronie stu najlepszych w Polsce

Daniel Klusek [email protected]
- Organizatorzy konkursu docenili to, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych - mówi Rafał Niewiarowski współwłaściciel restauracji Dym na Wodzie w Ustce.
- Organizatorzy konkursu docenili to, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych - mówi Rafał Niewiarowski współwłaściciel restauracji Dym na Wodzie w Ustce. Kamil Nagórek
Dwie restauracje z naszego regionu - Atmosphere ze Słupska i Dym na Wodzie z Ustki - znalazły się w grupie stu najlepszych lokali w kraju.

W tym roku odbywa się już trzecia edycja konkursu Poland 100 Best Restaurants. Ankieterzy odwiedzają corocznie blisko 500 restauracji, dostarczając ponad 15 tysięcy ankiet. Sto najlepszych trafia na listę Poland 100 Best Restaurants 2013. W tym roku znajdują się tam restauracja Atmosphere ze Słupska i Dym na Wodzie z Ustki.
Informacje o wszystkich restauracjach, które trafiły do złotej setki, znaleźć można w specjalnych przewodnikach kulinarnych oraz na stronach internetowych konkursu.

- Każda z restauracji, która znalazła się na liście Poland 100 Best Restaurants 2013 jest inna i nieporównywalna. Wspólnie jednak dają pojęcie o tym, czym jest polska gastronomia. Naszego wyboru dokonaliśmy w oparciu o własne kryteria, jednakże po dokonaniu surowej i niezależnej kontroli - mówi Cezary Wołodko, pomysłodawca konkursu. - Pojawienie się w setce to dla restauracji wyróżnienie. Odtąd będą się one mogły posługiwać naszym znakiem promocyjnym.

Rafał Niewiarowski, współwłaściciel usteckiej restauracji Dym na Wodzie, która działa zaledwie od kilku miesięcy, cieszy się, że jego lokal już został dostrzeżony.
- Dla nas to jest nobilitacja - przyznaje Rafał Niewiarowski. - Nie wiem, kiedy odwiedzili nas inspektorzy. Mogę się tylko domyślać, że było to wiosną i w wakacje. Przypominam sobie osoby, które najpierw bardzo rozglądały się po restauracji, interesowały menu, szczegółowo pytały kelnerów o składniki zawarte w poszczególnych potrawach. Oni się jednak nie ujawnili.

O tym, że restauracja trafiła do finałowej setki, właścicieli poinformowano już osobiście i jawnie. - My cały czas budujemy prestiż i markę. Organizatorzy konkursu docenili fakt, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych, a kartę zmieniamy sześć razy w roku - mówi współwłaściciel Dymu na Wodzie.

Informację o umieszczeniu lokalu w setce najlepszych wykorzystuje już słupska restauracja Atmosphere. - Cieszymy się, że inspektorzy nas docenili - przyznaje Łukasz Bronisz, menadżer restauracji Atmosphere. - My jednak wiemy, że mamy jeszcze dużo do zrobienia. Najważniejsze jednak, że goście wychodzą od nas zadowoleni.

Zakończenie III edycji Poland 100 Best Restaurants Awards 2013 odbędzie się 26 października w Warszawie. Spotkają się tam i zostaną wyróżnieni restauratorzy z całej Polski. Nagrodzone zostaną najlepsze restauracje hotelowe, tradycyjne, karczmy, restauracje w obiektach historycznych, restauracje pałacowe. Przyznane zostaną również nagrody specjalne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza