Restauracje ze Słupska i Ustki w gronie stu najlepszych w Polsce

Daniel Klusek daniel.klusek@mediaregionalne.pl
- Organizatorzy konkursu docenili to, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych - mówi Rafał Niewiarowski współwłaściciel restauracji Dym na Wodzie w Ustce.
- Organizatorzy konkursu docenili to, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych - mówi Rafał Niewiarowski współwłaściciel restauracji Dym na Wodzie w Ustce. Kamil Nagórek
Dwie restauracje z naszego regionu - Atmosphere ze Słupska i Dym na Wodzie z Ustki - znalazły się w grupie stu najlepszych lokali w kraju.

W tym roku odbywa się już trzecia edycja konkursu Poland 100 Best Restaurants. Ankieterzy odwiedzają corocznie blisko 500 restauracji, dostarczając ponad 15 tysięcy ankiet. Sto najlepszych trafia na listę Poland 100 Best Restaurants 2013. W tym roku znajdują się tam restauracja Atmosphere ze Słupska i Dym na Wodzie z Ustki.
Informacje o wszystkich restauracjach, które trafiły do złotej setki, znaleźć można w specjalnych przewodnikach kulinarnych oraz na stronach internetowych konkursu.

- Każda z restauracji, która znalazła się na liście Poland 100 Best Restaurants 2013 jest inna i nieporównywalna. Wspólnie jednak dają pojęcie o tym, czym jest polska gastronomia. Naszego wyboru dokonaliśmy w oparciu o własne kryteria, jednakże po dokonaniu surowej i niezależnej kontroli - mówi Cezary Wołodko, pomysłodawca konkursu. - Pojawienie się w setce to dla restauracji wyróżnienie. Odtąd będą się one mogły posługiwać naszym znakiem promocyjnym.

Rafał Niewiarowski, współwłaściciel usteckiej restauracji Dym na Wodzie, która działa zaledwie od kilku miesięcy, cieszy się, że jego lokal już został dostrzeżony.
- Dla nas to jest nobilitacja - przyznaje Rafał Niewiarowski. - Nie wiem, kiedy odwiedzili nas inspektorzy. Mogę się tylko domyślać, że było to wiosną i w wakacje. Przypominam sobie osoby, które najpierw bardzo rozglądały się po restauracji, interesowały menu, szczegółowo pytały kelnerów o składniki zawarte w poszczególnych potrawach. Oni się jednak nie ujawnili.

O tym, że restauracja trafiła do finałowej setki, właścicieli poinformowano już osobiście i jawnie. - My cały czas budujemy prestiż i markę. Organizatorzy konkursu docenili fakt, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych, a kartę zmieniamy sześć razy w roku - mówi współwłaściciel Dymu na Wodzie.

Informację o umieszczeniu lokalu w setce najlepszych wykorzystuje już słupska restauracja Atmosphere. - Cieszymy się, że inspektorzy nas docenili - przyznaje Łukasz Bronisz, menadżer restauracji Atmosphere. - My jednak wiemy, że mamy jeszcze dużo do zrobienia. Najważniejsze jednak, że goście wychodzą od nas zadowoleni.

Zakończenie III edycji Poland 100 Best Restaurants Awards 2013 odbędzie się 26 października w Warszawie. Spotkają się tam i zostaną wyróżnieni restauratorzy z całej Polski. Nagrodzone zostaną najlepsze restauracje hotelowe, tradycyjne, karczmy, restauracje w obiektach historycznych, restauracje pałacowe. Przyznane zostaną również nagrody specjalne.

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze 37

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

j
jestem

Wlazłem na stronę www ....tej Atmosfere ....ale sracz ...strona z dźwiękiem to porażka ...dizajn rodem z 1997r.Straszna padaka ...design wnętrza taki sam jak strona. To juz wole se żarcie w domu zrobić niż siedzieć w takim badziewnym anturażu.

s
słupszczanin

Sam widziałem jak zaopatrywał się w Biedronce i w Realu - to są lokalni dostawcy?? 

c
czytaj dalej

szkoda się wogóle wypowiadać o promowaniu siebie za pieniądze... żal i nic więcej...

s
satahan

jestem wlaścicielem restauracji w Ustce, zarekomendowałem moją restaurację i po mimo, że zdeklarowałem opłatę za działanie reklamowe - moja restauracja została odrzucona bo nie spełniałem norm a więc wszystkiego jednak kupić nie można

k
krzychu

raczej nie zazdrośc tylko ktoś kto w tym siedzi to zna prawdę jaka jest- zapłacisz to jesteś- proste!!!

t
tony

Szczycie się, restauracje ze Słupska są na liście - Polska zazdrość i brak szacunku jest żenująca

W
Wstyd mi za was

Ludzie, czy wy nie macie słownika ortograficznego w domu? "wysmarzony" napisane przez ~AQQRYQQ, "rzenujący" wg użytkownika ~byc. Nie mam już zamiaru czytać reszty komentarzy. Jak nie wiesz jak napisać, sprawdź przed publikowaniem w internecie. Żenujące

k
konsument

byłam dzisiaj  w Słupsku w restauracji jedzenie smaczne ,ładnie podane,obsługa kelnerska na wysokim poziomie ,jedyny minus to dosc wysokie ceny.  

Z
Złośliwy

Nawiązując do artykułu o dostaniu się do stu najlepszych restauracji w kraju, należałoby pogratulować sukcesu, że po zaledwie kilkumiesięcznej działalności restauracji znalazła się w tak "szacownym gronie". Jest to "fenomen" godny podziwu. W związku z tym proponowałbym zmienić nazwę restauracji z "Dym na wodzie" na "Pic na wodzie".

s
słupszczanin

''O tym, że restauracja trafiła do finałowej setki, właścicieli poinformowano już osobiście i jawnie. - My cały czas budujemy prestiż i markę. Organizatorzy konkursu docenili fakt, że poszukujemy produktów lokalnych i sezonowych, a kartę zmieniamy sześć razy w roku - mówi współwłaściciel Dymu na Wodzie''
zaciekawił mnie fakt o tych lokalnych produktach, cieżko z tym w naszym regionie- pewnie zaopatruje się w biedronce lub realu;-), raz nawet widziałem go w realu z koszem pełnym regionalnych warzyw i jajek.bywam czesto w ustce w tym rejonie  i nie zauważyłem by zmieniał czesto menu

o
ogr

jak dobrze się zapłaci jest się w gronie 100 najlepszych- wiem coś na ten temat .

d
doniu

Czytając te komentarze musze też coś napisać Jestem restauratorem z Łeby kibicuje lokalnym lokalom aby się wybijały w kulinariach zdobywały trofea i nagrody,ale nie w taki sposób jak jest tutaj.Faktycznie jest tak jak ktoś napisał,że trzeba zapłacić żeby być w 100 najlepszych restauracji-wiem bo moja restauracja otrzymała oferte- z tego co się orientuje to jest autentyczna najlepszych restauracji ale to jest tylko 20.Żal jest mi tych ludzi,którzy naiwnie wierzą w Poland 100 best restaurant
 
DO WŁAŚCICIELI ATMOSFERY I DYMU NA WODZIE SCHOWAJCIE SWOJE AMBICJE DO KIESZENI  I ZAPRACUJCIE SOBĄ I TYM CO TWORZYCIE ŻEBY BYĆ W TYCH NAJLEPSZYCH A NIE PIENIĄDZEM

g
grepi

A jak się jest chorym z zazdrości to zamiast pracować klepie się w klawiaturę i pisze bzdury

j
joda

a dlaczego wyznacznikiem jakości restauracji ma być przewodnik michelin, który preferuje restauracje z kuchnią francuską a Polskę praktycznie olał ograniczając się do restauracji z Warszawy i Krakowa. GDZIE INDZIEJ NIE MA DOBRYCH RESTAURACJI ? - WEDŁUG MICHELINA NIE MA. Każdy konkurs czy rywalizacja wzbudza emocje - zawsze są wygrani i przegrani. A życie toczy się dalej

R
Roxa

Podziwiam kuchnie pana Rafała , gotuję  wyśmienicie.Polecam każdemu tą restauracje.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3