Rolada z kurczaka

Fot. Stock
Fot. Stock
Rolada z kurczaka z papryką konserwową i suszonymi śliwkami może może być świetnym dodatkiem na wielkanocnym stole. Przedstawiamy przepis na tę potrawę Iwony Sałankiewicz z Glęźnowa

Składniki:

Kurczak (1,7 kg),
plus mała pierś z kurczaka,
dwa jajka,
mały słoik papryki konserwowej,
opakowanie suszonych śliwek,
przyprawy - sól, pieprz, majeranek, vegeta.

Wykonanie:

Kurczaka rozebrać z kości tak aby nie przeciąć skóry. Po wyjęciu kości mięso rozbić jak schab. Posypać ziołami. Ubić białka, dodać żółtka usmażyć omlet. Zimny omlet przekroić na pół.

Ułożyć wzdłuż na rozbitym mięsie. Na omlecie położyć paprykę i suszone śliwki. Zwinąć jak roladę. Owinąć gazą. Mocno zasznurować jak baleron. Włożyć do garnka z wodą doprawioną vegetą.

Gotować 2 godziny. Po ugotowaniu roladę wyjąc z wody obciążyć czymś ciężkim. Podawać zimną pokrojoną na plastry.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie