Braki opadów od wiosny mają wpływ nie tylko na uprawy rolnicze, ale i na hodowlę ryb. Wysokie temperatury, niemal bezdeszczowa pogoda przyniosły konsekwencje. Już na początku odłowów mówi się, że karpi jest mniej niż w poprzednich latach, a więc na święta Bożego Narodzenia cena będzie wyższa.

Z końcem października tradycyjnie w świętokrzyskich gospodarstwach rybackich ruszyły odłowy. - Trudno jeszcze mówić, jakim wynikiem zakończy się sezon.

Możemy jedynie prognozować. Susza nie ominęła stawów. Te, które korzystają z dopływów, strumyków i opadów, na pewno mają szkody. Zaś właściciele zbiorników opartych o wody podziemne, bijące źródełka, mogą liczyć na dobre odłowy - wyjaśnia Wacław Szczoczarz, prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Świętokrzyski Karp i właściciel 180 hektarów stawów w Rytwianach w powiecie staszowskim. - Przypuszczam, że produkcja w regionie może wynieść od półtora do dwóch tysięcy ton, ale to się okaże w grudniu.

Susza wywinduje ceny?

W ubiegłym roku świętokrzyscy rybacy odłowili około tysiąca ośmiuset ton karpi handlowych. Wówczas również mieli straty spowodowane zimną wiosną. Dwa lata temu ilość ryby handlowej sięgnęła dwóch tysięcy ton. W tym roku susza.

- Braki wody sprawiły kłopoty. W czasie upałów ryby nie chciały jeść, więc też nie rosły jak powinny. Pogoda wyrządziła straty rzędu 20-30 procent w liczbie sztuk. Nieodłącznym elementem hodowli ryb jest dzikie ptactwo i zwierzyna. Czaple stale już biesiadują na stawach, kolejne sztuki pożerają wydry. Bobry z kolei niszczą groble, do tego stopnia, że wypuszczają ryby do rzeki. Wszystkie te zwierzęta są pod ochroną, więc nic z nimi nie można zrobić. W sumie liczę straty na około 50 procent sztuk - mówi Grzegorz Wójcicki z Gospodarstwa Rybackiego w Budach koło Buska - Zdroju.

Mniej ryby przełoży się na ceny. - Detaliczne w tym roku będą wyższe niż w ubiegłym. Wtedy wyniosły od 12 do 15 złotych za kilogram w zależności od gospodarstwa - prognozuje Wacław Szczoczarz. Wedle zapowiedzi, mogą wynieść około 16 złotych za kilo. Ale, jak mówią hodowcy, wszystko okaże się w grudniu.

- Z kolei handel przedświąteczny w supermarketach rządzi się swoimi prawami. Podejrzewam, że tam karpia będzie można kupić za około 10 złotych za kilogram. Miejmy na uwadze, że właśnie duże sklepy niską ceną karpia przyciągają klientów. Ale to nadal dobra ryba - zaznacza prezes grupy rybackiej. Markety w regionie w dużej mierze zaopatrują się właśnie u lokalnych rybaków. Umowy kontraktacyjne mają podpisane liczni w ramach spółki Polski Karp.

Oczekiwanie na święta

Po odłowieniu ze stawów letnich, ryby - nie tylko karpie, ale i tołpygi, amury, szczupaki, liny, karasie, są selekcjonowane. Nie wszystkie trafiają do handlu. Te, które nie osiągnęły odpowiedniej wagi są wkładane do zimochowów, zaś towarowe do magazynów. Tu spokojnie czekają na przedświąteczną sprzedaż. - Ryby w każdym momencie można wybrać, one nie mają żadnych przykrych zapachów, posmaków. Są gotowe do obróbki kuchennej - dodaje hodowca ryb z Bud.

- Co ważne, pogoda nie ma znaczenia dla jakości mięsa. Karpie z naszych hodowli są bardzo smaczne, jędrne w konsystencji i zdrowe - podkreśla Grzegorz Wójcicki. - Ryby u nas są karmione naturalnymi zbożami, bez sztucznych dodatków, czy mieszanek. Dbamy o jakość wody stosując odpowiednie zabiegi.

100 hodowli w regionie

Świętokrzyskie zajmuje znaczącą pozycję na karpiowej mapie Polski. Działa tu ponad 100 gospodarstw rybackich, zajmujących około trzech tysięcy hektarów. Te największe, kilkusethektarowe, stawy znajdują się w okolicy Wiślicy - w Górkach Dominik Druch prowadzi ponad 600-hektarowe, Rudy Malenieckiej, Pacanowa, Rytwian, Jędrzejowa. Roczna produkcja ryby handlowej wynosi średnio około dwóch tysięcy ton i choć ostatnie dwa sezony są mniejsze, to z takim wynikiem stanowi około 15 procent produkcji krajowej.

CZYTAJ TAKŻE:

ZOBACZ LAUREATÓW WSZYSTKICH AKCJI, ZDJĘCIA I WIDEO, TRANSMISJĘ Z GALI:

CZYTAJ TAKŻE: Gala finałowa akcji Rolnik Roku 2018 z wzruszeniami, tańcami i dyskusjami [zdjęcia, wideo]


POLECAMY RÓWNIEŻ:



Przygotowanie grzybów - krok po kroku - do spożycia, suszenia, mrożenia, marynowania




Praca marzeń, czyli TOP 10 wyjątkowych stanowisk pracy





TOP 10 polskich przysmaków w zagranicznym wydaniu






Oglądasz KUCHENNE REWOLUCJE? Oto QUIZ dla ciebie





Muszka owocówka. 10 sposobów jak się jej pozbyć z kuchni





Najdziwniejsze pytania w "Milionerach" [QUIZ]