Jednym z miejsc, do których latem zmierzają nie tylko urlopowicze, jest targ w porcie rybackim, gdzie od poniedziałku do soboty zaopatrzyć się można w świeżo złapane ryby.
- Największą popularnością niezmiennie cieszy się dorsz, zarówno tusza w cenie 12 złotych za kilogram, jak i droższy o 8 zł filet - mówi nam pani Stanisława, córka rybaka, sprzedająca ryby w Kołobrzegu. Osobiście jednak preferuje flądrę, która właśnie w wakacje jest najsmaczniejsza.
- W Kołobrzegu kupić ją można już od 4 złotych za kilogram, a filet - za 16 zł za kilo. Kupując tuszę należy pamiętać, że około 50 proc. masy odpadnie po usunięciu ości. Mięso flądry smakuje wybornie, zwłaszcza od połowy maja do jesieni: jest białe i delikatne - dodaje pani Stanisława zastrzegając, że w okresie tarła, czyli przez pierwsze cztery miesiące w roku, lepiej koncentrować uwagę na innych gatunkach.
Według niej ryba smakuje najlepiej oprószona solą i pieprzem, obtoczona w mące i usmażona na głębokim, wrzącym tłuszczu, na przykład we frytkownicy. Tym, których odstrasza nadmierna liczba kalorii pani Stanisława poleca flądrę z pieca lub grilla. Doskonała jest również gotowana, w tym podawana na zimno w galarecie.
Z tej samej rodziny pochodzi też inna, polecana przez kołobrzeskich sprzedawców portowych ryba: skarp lub inaczej turbot. Cena fileta w tym przypadku sięga 25 zł/kg. Taniej, bo nawet po 3 zł za sztukę trafić się może przypominająca węgorza belona.
Niezmienną popularnością cieszy się także król Bałtyku - śledź (od 4 do 7 zł/kg).
- Warto również zwrócić uwagę na bardzo smaczne ryby pojawiające się od czasu do czasu: okonie, szczupaki i leszcze. Te ostatnie, jak mawiali starzy rybacy, przyrządzić można co najmniej w siedmiu różnych smakach - zachwala pani Stanisława.
Kołobrzeski targ rybny czynny jest codziennie oprócz niedziel. W dni robocze zakupy zrobimy między godz. 7 a 13, choć czasem stoiska czynne są do 15. W soboty rybacy zapraszają do południa.
Warto dodać, że jeśli nie zdecydujemy się na przygotowanie dostarczanych każdego ranka, świeżo złowionych ryb, możemy zażyczyć sobie ich zapakowanie w pojemnik z lodem. Dzięki temu wytrzymają nawet kilkugodzinną podróż z dala od lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?