Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella atakuje częściej. Może skończyć się nawet śmiercią

ES
Przez dekadę w unijnych krajach był spokój. Od 2014 roku wzrosła jednak liczba przypadków zakażenia bakterią salmonelli.

Jeśli chodzi o choroby przenoszone przez żywność, w ubiegłym roku salmonella odpowiadała za 22,3% przypadków. Dla porównania, w 2016 było to 11,5%.

Zaglądamy do opublikowanego 12 grudnia raportu Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

Sprawdź także:**Hamburger wołowy z... wieprzowiny. Wyniki kontroli w sklepach**

W unijnych krajach odnotowano w ciągu roku 94 530 przypadków zakażenia człowieka salmonellą. Ukrywająca się w jajkach i drobiu, Salmonella enteritidis, byłą odpowiedzialna za 59% przypadków tej choroby. Do szpitali trafiło 1 766 osób. Dziesięć zmarło.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

Ten wzrost jest niepokojący. Musimy być czujni - apeluje Mike Catchpole, który stoi na czele zespołu badaczy ECDC.

Salmonella wywołuje stan zapalny żołądka i jelit. Najcześciej do zarażenia dochodzi przez zainfekowane jedzenie. Objawy? Ostra biegunka, wymioty, gorączka i silne bóle brzucha.

Źródło informacji: ecdc.europa.eu

Zobacz również:**Ptasia grypa krąży po Europie. Jak chronić drób w gospodarstwie?**

Salmonella atakuje częściej. Może skończyć się nawet śmiercią
pixabay.com

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Salmonella atakuje częściej. Może skończyć się nawet śmiercią - Gazeta Pomorska

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza