Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ser Słupski Chłopczyk wstrzymany. Powodem nie jest choroba krów

Marcin Prusak [email protected] tel. (59) 848 81 00 Fot. Krzysztof Tomasik
Ser "Słupski Chłopczyk". Tak naprawdę produkcję popularnego serka wstrzymano z powodu remontu hal w mleczarni.
Ser "Słupski Chłopczyk". Tak naprawdę produkcję popularnego serka wstrzymano z powodu remontu hal w mleczarni.
Ser Słupski Chłopczyk zniknął ze sklepów. Urzędnicy miejscy zaalarmowali, że to z powodu choroby krów dających mleko do jego produkcji.

Wytwórca i służby weterynaryjne zaszokowane są taką informacją.

Słupski camembert to jeden z najważniejszych produktów regionalnych używanych przez Słupsk w promocji. Za prawo do używania nazwy i oryginalną recepturę serka miasto zapłaciło cztery tysiące euro.

– Produkcję i sprzedaż sera wstrzymano ze względu na zalecenia weterynaryjne – poinformował naszego dziennikarza Marek Sosnowski, p.o. rzecznika prasowego Urzędu Miasta w Słupsku. – Krowy dające mleko używane do produkcji sera zachorowały. Produkcja na pewno będzie wznowiona, gdy minie kwarantanna krów.

Alarmująca informacja o chorobie krów obiegła lotem błyskawicy media z regionu słupskiego. Okazała się jednak zupełnie nieprawdziwa. – Nie mamy żadnych problemów weterynaryjnych – mówi Stanisław Kazubski, właściciel firmy Ser-Milk z Zielina w powiecie bytowskim, produkującej ser Słupski Chłopczyk.

Czytaj także: Rybacy z Zachodniopomorskiego bronią nazwy dla swoich śledzi

– Produkcję wstrzymaliśmy, bo przeprowadzamy remont hal produkcyjnych. Między innymi zakładamy w nich klimatyzację. Modernizacja skończy się do końca września i wówczas wznowimy prace.

Chorobie krów dostarczających mleko do produkcji sera zaprzeczają także weterynarze.

– Nie wydawaliśmy żadnych decyzji wstrzymujący produkcję – zapewnia Anna Sidorowicz, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bytowie. – Mleko używane do produkcji jest stale przez nas badane i nie wykryliśmy żadnej choroby krów. Ponadto producent sera korzysta z mleka przywożonego przez mleczarnie, a nie od dostawców indywidualnych. Takie mleko badane jest i pasteryzowane już w mleczarni.

Produkcja sera Słupski Chłopczyk rozpoczęła się w 2007 roku. Wówczas reaktywowano wytwarzanie sera według przedwojennej niemieckiej receptury "Stolper Jungchen”. Jego produkcję wznowiono po 62 latach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza