Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Serce lubi gorzki smak czekolady

opr. jsz
Trzy tabliczki czekolady miesięcznie są dobre dla zdrowia.

Czekolada należy do tych produktów, które są najczęściej badane przez naukowców. Decydują o tym nie tylko jej walory smakowe, ale także interesujący skład chemiczny. Szczególnym przedmiotem zainteresowania są gorzkie odmiany tego wyrobu, bogate w kakao, które - jak się uważa - jest korzystne dla naszego zdrowia.

Tym razem głos w debacie nad zdrowotnymi właściwościami czekolady zabrali dietetycy i farmakolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Przedstawili dane świadczące o tym, że regularne konsumowanie czekolady - rzecz jasna w rozsądnych dawkach - powinno wpłynąć korzystnie na pracę serca i naczyń krwionośnych. Analizy wykonane przez kalifornijskich badaczy pokazały, że czekolada zawiera znaczne ilości związków barwnikowych zwanych flawonoidami. Występują one w roślinach, chroniąc je przed chorobami i pasożytami. W organizmie człowieka pełnią natomiast rolę podobną do witamin. Liczne badania pokazały, że związki flawonowe poprawiają przepływ krwi, a także zwiększają aktywność białych i czerwonych krwinek. Niektóre z nich mają także działanie przeciwrakowe.

Co do czekolady, to już wcześniejsze analizy sugerowały, że ze względu na dużą ilość masy kakaowej może ona mieć dobroczynny wpływ na serce. Testy potwierdziły tę hipotezę. Z ustaleń wynika, że flawonoidy hamują tempo formowania się płytek miażdżycowych na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych. Tym samym działają ochronnie na układ krążenia.

Uczoni przekonują, że nawet niewielkie ilości czekolady mogą mieć działanie profilaktyczne. Dlatego warto czytać uważnie informacje na opakowaniach, gdzie podawana jest informacja o zawartości kakaowej masy. Im jest jej więcej w gotowym produkcie, tym lepiej dla naszego serca. - Naukowcy zalecają konsumowanie niewielkich porcji czekolady każdego dnia, chyba że z powodu jakichś dolegliwości musimy unikać słodyczy. Szczególnie wartościowa jest czekolada gorzka. Jej charakterystyczny smak bierze się właśnie od dużego stężenia substancji flawonowych. Należy jednak zachować umiar. Naszemu sercu wystarczą dwie, trzy tabliczki czekolady miesięcznie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza