Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na grilla. Podpowiadamy jaki kupić ruszt i jakie potrawy na nim przyrządzić (przepisy)

Marcin Markowski
Zbigniew Dżugan z restauracji Staromiejskiej przygotował dla nas pierś z grilla w warzywach.
Zbigniew Dżugan z restauracji Staromiejskiej przygotował dla nas pierś z grilla w warzywach. Fot. Krzysztof Tomasik
Nie wszyscy w ten weekend pojawią się na festynach i koncertach. Wielu słupszczan spędzi tę majówkę na działce ze znajomymi przy grillu. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować takie przyjęcie.

Przykładowe ceny

Przykładowe ceny

grill stalowy - ok. 20 zł, grill żeliwny - ok. 80 zł, grill gazowy - ok. 150 zł, brykiet - 6 zł, akcesoria do grillowania - zestaw ok. 35 zł, sztućce jednorazowe - ok. 5 zł.

Grillowanie stało się w ostatnim czasie jedną z najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu. W naszych sklepach nie ma problemu z nabyciem odpowiedniego sprzętu do pieczenia mięsa pod gołym niebem. Najbardziej popularne oraz najtańsze są stalowe grille węglowe, które można nabyć właściwie w każdym markecie.

Najprostsze modele można już kupić za 25 złotych. Jeśli chcemy jednak, aby grill przetrwał kilka sezonów, warto wydać kilkadziesiąt złotych więcej i wybrać grill żeliwny.

- Po sprzedaży grillów widać, że sezon na pikniki zaczyna się właśnie na początku maja. Wtedy też najwięcej klientów je kupuje - mówi Joanna Minaut z hurtowni Interflor w Słupsku. - Grille raczej nie drożeją, warto jednak kupić bardziej wytrzymały model żeliwny, który sprzedajemy za 70 złotych. Tylko czasem klienci wybierają grille jednorazowe.

Ostatnio popularne stało się też grillowanie na balkonie. Tam najlepiej sprawdzi się jednak grill gazowy lub elektryczny. Takie modele są jednak znacznie droższe i kosztują około 150 złotych.

Sprzedawcy podkreślają, że wielu klientów wraca do nich już po kilku dniach, by dokupić niezbędne akcesoria.

- Wszyscy pamiętają tylko o grillu, ale nie kupują przy okazji ważnych dodatków - dodaje ekspedientka ze sklepu Interflor. - Aby urządzić piknik, trzeba dodatkowo kupić łopatki, folię aluminiową, aby potrawy nie zeschły się w trakcie pieczenia, zestaw piknikowy składający się z plastikowych sztućców, kubków i talerzy oraz patyczków do szaszłyków. Niektórzy zapominają nawet o brykiecie.

Na grilla można położyć właściwie wszystko: kiełbasy, kurze udka, skrzydełka aż po szaszłyki z różnych mięs, sery, ryby, warzywa a nawet warzywa i owoce. - Trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach - mówi Barbara Jastrun, słupszczanka.

- Na przykład wiem, że rybę trzeba okryć folią aluminiową, żeby nie była sucha. Trzeba też wybierać mięso z niewielką ilością tłuszczu. Jeśli jest się początkującym lepiej kupić karkówkę niż schab, bo po pieczeniu często zostaje z niego podeszwa nie do zjedzenia. Tu ważna jest każda minuta. Wystarczy chwila, by wszystko było spalone.

Proste przepisy

Poleca Zbigiew Dżugan, kucharz z restauracji Staromiejskiej w Słupsku.

Skrzydełka orientalne
Produkty: kilogram skrzydełek kurczaka, olej, czosnek, sos sojowy, sól, przyprawa sambal oelek.
Sposób przyrządzenia: do oleju dodać sól, zmiażdżony czosnek, sos sojowy, sól oraz przyprawę sambal oelek. Do marynaty wrzucić na 24 godziny skrzydełka. Grillować je potem około 10 minut.
Koszt: ok. 20 złotych

Karkówka na dziko
Produkty: kilogram karkówki, czosnek, musztarda, majeranek, papryka słodka, oliwa, rozmaryn, tymianek.
Sposób przyrządzenia: do oliwy dodać wszystkie produkty. Rozmaryn oraz tymianek nie muszą być świeże. Mięso marynować przez 8 godzin. Po wyciągnięciu oczyścić i grillować około 15 minut.
Koszt: ok. 30 złotych

Żeberka na miodzie
Produkty: kilogram żeberek z boczkiem, sól, miód, białe wino wytrawne, musztarda bawarska, czosnek, świeża mięta.
Sposób przyrządzenia: do wina dodać zmiażcdżony czosnek oraz inne produkty. Żeberka marynować przez 4 godziny. Po wyciągnięciu grillować co najmniej pół godziny.
Koszt: ok. 50 złotych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza