Do medycyny grejpfrut wprowadził rzymski przyrodnik Pliniusz. Owoców używano przy leczeniu niestrawności, chorób przewodu pokarmowego, jako środka przeciwwymiotnego. Znanych jest kilka odmian grejpfruta. Najpopularniejsze to żółty i czerwony oraz zielony, hodowany w Izraelu, najmniej gorzki.
Grejpfrut skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne, chroni przed przeziębieniem. Reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu, przeciwdziała sklerozie i żylakom, pobudza też apetyt. Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników i chroni organizm przed procesami nowotworowymi. Naryngina - związek nadający miąższowi grejpfruta gorzki smak, ma działanie lekko przeczyszczające i wspomaga przemianę materii.
W 1980 r. amerykański lekarz immunolog Jacob Harich wyprodukował ekstrakt z grejpfruta, który ma wszelkie właściwości tych owoców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?