Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skarb na przedwiośnie

Redakcja
Grejpfrut w 90 proc. to woda zawierająca cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witamin C, E i P
Grejpfrut w 90 proc. to woda zawierająca cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witamin C, E i P
Grejpfrut, bliski krewny pomarańczy, o gorzkawym smaku jest naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobami.

Do medycyny grejpfrut wprowadził rzymski przyrodnik Pliniusz. Owoców używano przy leczeniu niestrawności, chorób przewodu pokarmowego, jako środka przeciwwymiotnego. Znanych jest kilka odmian grejpfruta. Najpopularniejsze to żółty i czerwony oraz zielony, hodowany w Izraelu, najmniej gorzki.

Grejpfrut skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne, chroni przed przeziębieniem. Reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu, przeciwdziała sklerozie i żylakom, pobudza też apetyt. Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników i chroni organizm przed procesami nowotworowymi. Naryngina - związek nadający miąższowi grejpfruta gorzki smak, ma działanie lekko przeczyszczające i wspomaga przemianę materii.

W 1980 r. amerykański lekarz immunolog Jacob Harich wyprodukował ekstrakt z grejpfruta, który ma wszelkie właściwości tych owoców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza