Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Skórki cytryny mają wiele zastosowań. Jednym z nich jest...
fot. unsplash.com

Skórki owoców i warzyw można wykorzystać na wiele sposobów. Mają wiele pozytywnych właściwości i są przydatne nie tylko w kuchni

Cytryna

Skórki cytryny mają wiele zastosowań. Jednym z nich jest czyszczenie czajnika elektrycznego: zagotuj w czajniku wodę z posiekaną skórką cytryny, następnie dodaj pół szklanki octu i odstaw co najmniej na godzinę. Po kamieniu nie będzie śladu.

Wysusz cytrynowe skórki i za pomocą robota kuchennego rozdrobnij na drobny proszek. Trzymaj w słoiku i używaj jako przyprawy do różnych potraw, np. w słodyczach czy sałatkach. Sproszkowana cytryna doda świeżego, orzeźwiającego aromatu.

Sól cytrynowa – po wysuszeniu skórki z cytryny, wymieszaj ją z gruboziarnistą solą, przełóż do słoika i odłóż na kilka dni. Sól przejdzie w tym czasie aromatem i będzie gotowa do użycia.

Zobacz również

Kilkuset biegaczy rywalizuje w Górach Opawskich. Najwytrwalsi przebiegną 100 km!

Kilkuset biegaczy rywalizuje w Górach Opawskich. Najwytrwalsi przebiegną 100 km!

Maturzyści ze starachowickiego "Baczyńskiego" już po zakończeniu roku [ZDJĘCIA]

Maturzyści ze starachowickiego "Baczyńskiego" już po zakończeniu roku [ZDJĘCIA]

Polecamy

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy