Pokaz umiejętności barmańskich dla słupszczan przygotowali uczniowie ze szkoły gastronomicznej z miejscowości Puhov na Słowacji. Młodzież przyjechała na trzytygodniowy staż w słupskich restauracjach. Wczoraj zaprosili uczniów słupskich klas gastronomicznych na pokazy barmańskie. W ich miejscowości rozgrywane są coroczne zawody barmańskie.
Słowacy pokazali także swoje umiejętności we flambirowaniu.
- Flambirowanie to końcowy etap obróbki potraw, polegający na oblaniu potrawy alkoholem i podpaleniu go - tłumaczy Barbara Siarkowska, dyrektorka CKP w Słupsku. - Taki zabieg daje efekty wizualne, ale także smakowe. Flambirować można naleśniki, owoce, drób czy ryby. Takie zabiegi cieszą się coraz większym powodzeniem wśród uczestników imprez.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?