Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słupsk> Karczma pod Kluką powiększy się o hotel

Zbigniew Marecki [email protected] tel. (59) 848 81 00 Fot. Kamil Nagórek
Plac przy Karczmie pod Kluką. Tu już niedługo rozpoczenie się budowa hotelu.
Plac przy Karczmie pod Kluką. Tu już niedługo rozpoczenie się budowa hotelu.
Rodzina Stachyrów postanowiła rozbudować Karczmę pod Kluką w Słupsku. Już w maju ma ruszyć budowa małego hotelu, który będzie stanowił nowe skrzydło restauracji.

Przygotowania do inwestycji już widać, bo w ciągu ostatnich dni właściciel obiektu rozebrał tzw. murzyńską wioskę, czyli kompleks altanek krytych strzechą, pod którymi można było jeść na świeżym powietrzu.

– Nie rezygnujemy z tej części naszego obiektu. Przeniesiemy ją na tył karczmy. Na tym miejscu rozpocznie się budowa naszego hotelu – mówi Mariusz Stachyra, właściciel Karczmy pod Kluką.

W pierwszej fazie budowy ma to być mały hotel z 20 pokojami – jednoosobowymi, dwuosobowymi i dwoma apartamentami. Ponadto w skład obiektu mają wchodzić dwie sale konferencyjne. Jedna na 150 osób, a druga na 50 osób.

– Wewnątrz hotel będzie nowoczesny, a elewacja zostanie zbliżona wyglądem do obiektu karczmy, z którą ma stanowić całość – opowiada Stachyra.

Oddanie obiektu do użytku przewidziano na przyszły rok. Nie jest wykluczone, że w przyszłości hotel zostanie jeszcze rozbudowany. – Wszystko będzie zależeć od koniunktury – mówi Stachyra.

Jednocześnie zapewnia, że jego inwestycja nie jest odpowiedzią na kompleks hotelowo-apartamentowy, który w pobliżu na bazie dawnej dojrzewalni bananów buduje radna Karolina Cetera. – Mój pomysł był wcześniejszy, ale z różnych wzglę-dów jego realizację musiałem odłożyć w czasie – mówi Stachyra.

Stachyra w gastronomicznym biznesie pracuje już 26 lat. W tym czasie Karczma pod Kluką stała się jednym z najważniejszych obiektów w mieście. Swoją pozycję zawdzięcza między innymi temu, że jej właściciele – mimo zmian własnościowych – konsekwentnie pozostali wierni jej regionalnemu charakterowi zarówno w wystroju, jak i ofercie gastronomicznej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza