Słupski Koszyk Regionalny w czwartek w ratuszu

Zbigniew Marecki Fot. Krzysztof Tomasik
W czwartek w ratuszu każdy będzie mógł spróbować lokalnych smakołyków.
W czwartek w ratuszu każdy będzie mógł spróbować lokalnych smakołyków.
18 wystawców zaprezentuje w czwartek swoje produkty i potrawy podczas kolejnej edycji Słupskiego Koszyka Regionalnego.

IV edycja imprezy rozpocznie się o godz. 10 w słupskim ratuszu. Wówczas firmy i osoby prywatne zaprezentują na specjalnie przygotowanych stoiskach swoje wyroby i oficjalnie zgłoszą je do konkursu, który będzie się odbywał w dwóch kategoriach: produktów i potraw lokalnych. O godz. 14 w sali 212 zostanie ogłoszony werdykt.

– Wszystkie produkty i potrawy, które będą uczestniczyć w konkursie, oceni komisja konkursowa pod przewodnictwem prezydenta Macieja Kobylińskiego. Punktowane będą walory estetyczne, a także smakowe – wyjaśnia Agata Giejbo, organizatorka imprezy. Twórcy wyróżnionych produktów i potraw otrzymają nagrody ufundowane przez sponsorów i Urząd Miejski w Słupsku.

Głównym celem imprezy jest stworzenie i odtworzenie tradycji kulinarnych regionu słupskiego w oparciu o dostępne produkty, historyczne źródła oraz ustne przekazy mieszkańców. Jednak w imprezie uczestniczyć będą nie tylko wystawcy ze Słupska i najbliższej okolicy, ale z całego Pomorza. Dlatego można będzie posmakować wyrobów z Gdańska, Kościerzyny czy Lęborka.

Będzie też można na miejscu kupić smakołyki od wystawców. Na chętnych będą czekały wyśmienite nalewki, tradycyjne kiełbasy i szynki, a także różne ciasta, powidła czy produkty skomponowane z runa leśnego.

– Na pewno nie zawiodą się stali bywalcy naszej imprezy, bo oczywiście w ratuszu pojawią się już znani i sprawdzeni producenci produktów regionalnych, ale jednocześnie będą zupełnie nowe propozycje. Nasza impreza cieszy się już sporą rangą na Pomorzu – dodaje Agata Giejbo, zastępca dyrektora Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.

Patronat nad IV Słupskim Koszykiem Regionalnym objął prezydent Słupska Maciej Kobyliński.

Oni już zwyciężyli

W ubiegłym roku w kategorii potrawa I miejsce zajęły pierogi z kurkami i kapustą Marii Jońcy z Dębnicy Kaszubskiej, II miejsce pączki z makreli Sylwii Laskowskiej z Bałamątka, a III miejsce – okrasa z gęsi Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata. Natomiast w kategorii produkt I miejsce przypadło przetworom owocowym firmy Fungopol z Brus, II miejsce otrzymał miód wrzosowy Eko Barci z Biernatki, a III miejsce likier z płatków róż Barbary i Ireneusza Grocholskich ze Słupska.

 

Galerie handlowe otwarte od 1 lutego?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie