Pandemia koronawirusa uderzył w wiele gałęzi gospodarki. Niektóre firmy musiały ograniczyć działalność, produkcję, a co za tym idzie również zatrudnienie. Słupskiej giełdowej spółce Plast-Box, jednemu z większych pracodawców w mieście, udaje się ominąć te problemy. Firma działa, produkcja trwa, nie ma zwolnień pracowników.
- Dajemy sobie radę. Nie planujemy korzystać z pakietów pomocy zapisanych w tarczy antykryzysowej - mówi Iwona Tomaszewska-Ścigała ze spółki Plas-Box S.A.
Jak się dowiedzieliśmy, choć większość produkcji słupskiej spółki trafia na eksport, w tym na rynki, które obecnie są ogarnięte kryzysem, to jednak zdywersyfikowanie sprzedaży pozwala na zachowanie stabilnej sytuacji.
Plast-Box przeszedł właśnie niezależny audyt międzynarodowych certyfikatów jakości i bezpieczeństwa żywności, uzyskując rekomendację audytorów w zakresie recertyfikacji normy ISO 9001:2015 oraz przedłużenia najwyższej oceny AA standardu BRC Packaging and Packaging Materials.
Standard BRC w wielu przypadkach jest warunkiem koniecznym do prowadzenia współpracy z odbiorcami, w tym globalnymi firmami, którego spełnienie jest przyjmowane, jako gwarancja najwyższej jakości i bezpieczeństwa produktu. Jest on obecnie wymagany przez renomowanych producentów żywności, sieci handlowe, ale również przez wszystkich dystrybutorów lokalnych i międzynarodowych, do których Plast-Box dystrybuuje swoje opakowania.
- W tym szczególnym czasie podjęliśmy niestandardowe działania poddając się zdalnej ocenie naszych standardów. Wszystkie wdrożone mechanizmy zdalnego audytu zadziałały bardzo sprawnie, co pokazuje, że jako organizacja potrafimy działać w trudnych warunkach - mówi Grzegorz Pawlak, prezes zarządu Plast-Box S.A
Ocena audytorów DNV GL potwierdziła, że spółka stosuje wiele narzędzi samokontroli w celu monitorowania bezpieczeństwa opakowań do żywności i jej jakości handlowej. Słupska firma informuje, że w kwestii bezpieczeństwa i jakości żywności stosuje uznawane na całym świecie standardy, zatwierdzone przez Global Food Safety Initiative (GFSI), światowego lidera w zakresie certyfikacji bezpieczeństwa żywności.
- Certyfikat BRC dodatkowo potwierdza, że nasze opakowania są bezpieczne, co nabiera szczególnego znaczenia w okresie zagrożenia epidemiologicznego. Spełnianie tych standardów oznacza, że możemy natychmiast podejmować działania związane z różnymi zagrożeniami, również z takimi jak COVID-19 - stwierdza prezes Pawlak.
Zobacz także: Otwarcie żłobków i przedszkoli w Słupsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?