Słupskie Pokopki w Karzniczce rozpoczęły się o godz. 10. Impreza odbyła się na terenie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian. Czynne były stoiska certyfikowanych wystawców, czyli producentów i handlowców, działał też kiermasz warzyw, owoców i innych produktów.
Przykładowo, worek cebuli kosztuje 20 zł, worek ziemniaków – 15 zł, kilogram buraków lub marchwi – 2 zł. 2 zł kosztuje także sztuka pietruszki z natką, 1,5 zł czosnek. Kilogram „brudnej” pietruszki – 6 zł.
Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorzy imprezy przygotowali szereg atrakcji, w tym m.in.: konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ziemniaków, degustację potraw ukraińskich, występy zespołów ludowych.
Uczestnicy pokopek mogli degustować przysmaki przygotowane przez handlowców. Są danie na gorąco, dania na zimno oraz szeroki wybór słodkości, w tym m.in. ciast wypiekanych domowym sposobem.
Gwiazdą pokropek był zespół "Słowiany".
Pomorze, w tym region słupski, słynie z upraw ziemniaków. To warzywo nie jest jednak rodzimą rośliną. Wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto ją uprawiać już tysiące lat temu. Do Europy ziemniaki trafiły pod koniec XVI wieku. W ciągu następnych stuleci stał się jedną z podstawowych upraw roślin jadalnych na całym świecie. Bardzo dobre warunki do uprawy ziemniaków są właśnie na Pomorzu.
W ojczyźnie ziemniaka, za jaką uważa się Peru, znanych jest ok. 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce zarejestrowanych jest 107 odmian.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?