w którym znajdą się prawdziwe miejscowe smakowitości.
Na Międzynarodowych Targach Turystycznych w Berlinie, które rozpoczną się już 5 marca, zwiedzający będą mogli wypróbować lokalnych specjałów z regionu słupskiego.
Będą to: pasta słupska z łososia, nalewka miodowa - "Onisiówka", słupskie kabanosy, serek "Słupski Chłopczyk", omasta, śledzie w ziołach, konfitura z jarzębiny oraz praliny, klawisze i orkiszowe słupskie ciasteczka antystresowe.
Są smakowite i wyjątkowe, bo takich specjałów nie znajdzie się w żadnym miejscu na świecie.
Smakowitości mają reklamować cały region na największych targach turystycznych w Europie. Przemysław Namysłowski, dyrektor Biura Promocji i Integracji Europejskiej słupskiego magistratu, ma nadzieję, że lokalne produkty zrobią to znakomicie.
- Postaramy się, by już w te wakacje w Słupsku funkcjonowało jedno stanowisko pod nazwą Spiżarnia Słupska, gdzie będzie można posmakować tych wszystkich specjałów - mówi Namysłowski.
Słupski Koszyk Regionalny to efekt konkursu przeprowadzonego przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku w ubiegłym roku pn. "Pojedynek na potrawy regionalne". Zwycięzcą została wówczas "Onisiówka".
Konkurs CKP ma się rozwijać w kolejnych latach. - Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić do życia inne produkty z regionu słupskiego, których receptury zginęły w poprzednich latach - stwierdza Namysłowski.
Michał Kowalski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?