Miasteckie smaki" to nie tylko książka, ale przede wszystkim projekt realizowany przez miastecką Bibliotekę Publiczną w ramach Programu Regionalnego Konkursu Grantowego "Równać Szanse", którego zadaniem było innymi wprowadzenie młodych ludzi w tematykę kuchni regionalnej i wydanie tejże właśnie publikacji.
Biblioteka i PMDK
Pomysłodawczynią projektu była Ewa Szyca, dyrektor biblioteki oraz jej współpracownicy. Koordynatorem projektu była Brygida Binczyk.
W projekcie pod okiem Grażyny Jamniak wzięły udział uczestniczki zajęć w Powiatowym Młodzieżowym Domu Kultury w Miastku - Oliwia Leoniuk, Maja Ostrowska, Patrycja Porożyńska, Weronika Kaczmarczyk, Kornelia Gruba, Sandra Baumgart, Daria Pilińska, Natalia Borzyszkowska, Patrycja Olzacka, Nikola Łazuchiewicz, Natalia Kapiszke, Magdalena Bartczak i Maria Kobiec. Zespół redakcyjny pracował w składzie - Weronika Kaczmarczyk i Magdalena Bartczak.
Trzydzieści przepisów
W książce umieszczono 30 przepisów, których autorami byli: Aleksandra Sikorska, Alina Oleszkiewicz, Bożena Kaczmarczyk, Bronisława Potyralska. Celina Babiarz, Danuta Mieczkowska, Elżbieta Mestek-Krupa, Ewa Kapłan, Gertruda Zabłocka, Irena Remelska, Jadwiga Borzyszkowska, Jolanta Kozłowska, Kazimiera Kłujszo, Kazimiera Rokuszewska, Lidia Batko, Lucyna Kapłan, Maria Schuetza, Marzena Close, Ryszard Potyralski, Stefania Lucyna Pereniec, Teresa Lipka i Ryszard Zabłocki.
Postała "smakowita" książka uwzględniająca tradycje kuchni litewskiej, ukraińskiej, kaszubskiej i z centralnych terenów Polski. Każdy przepis zawierał nie tylko informacje o składnikach i sposobie przygotowania potrawy, ale i krótką notkę wraz ze zdjęciem domowych kucharzy.
W podziękowaniu dyplomy i książki
- Dziękujemy wszystkim paniom i panom - mieszkańcom gminy Miastko za udostępnienie przepisów kulinarnych i za przygotowanie potraw. Praca z Państwem była przyjemna i smaczna! - powiedziała dyrektor Ewa Szyca w trakcie promocji książki. Inicjatywę Biblioteki i Powiatowego Młodzieżowego Domu Kultury chwaliła też burmistrz Miastka Danuta Karaśkiewicz. Obecni na sali współtwórcy książki otrzymali pamiątkowe dyplomy i oczywiście egzemplarze "Miasteckich smaków".
Dziewczęta z PMDK przedstawiły też prezentację multimedialną związaną z projektem. Były występy w wykonaniu kabaretu "Szpilka", prowadzonego przez Grażynę Jamniak. Nas zachwyciła Marylin Monroe, która osobiście wzięła udział w degustacji.
- Cieszymy się, że dzięki owocnej współpracy z Biblioteką Publiczną w Miastku. Nasza młodzież poznała tematykę kuchni regionalnej, doskonaliła umiejętności edytorsko-dziennikarskie oraz wydała publikację z przepisami kulinarnymi - to słowa Grażyny Jamniak.
Degustacja potraw
Po części oficjalnej odbyła się degustacja niektórych potraw. Czego tam nie było? Zachwycał nas kulebiak, pączki, torty, cepeliny swojskie chleby, karp po żydowsku, pierogi ze słodką kapustą i twarogiem oraz miętą, potrawka z kurczaka z ryżem, pasztety, rogaliki, słodkie bułeczki, wątróbka po "kapłańsku" i kiszone ogórki. Gdyby chcieć zjeść wszystko, trzeba by w Centrum Informacji Turystycznej, w której odbywała się promocja - siedzieć do rana i degustować i smakować...
Polecamy tę książkę kucharską do nabycia w bibliotece. Przeglądając ją, czytelnicy poczują miasteckie smaki. Te zapachy pochodzące z kuchni naszych mam, babć. Te smakowite potrawy, których receptury przechodziły z pokolenia na pokolenie w waszych rodzinach. Przepisy przywiezione przez ludność pochodzenia ukraińskiego, niemieckiego, z centralnej Polski, z Kresów i z pobliża - przez Kaszubów. Przeglądając przepisy, a przede wszystkim zdjęcia potraw, poczujemy tęsknotę za kiszką ziemniaczaną z Kresów, chłodnikiem litewskim i cepelinami z Wilna, czy pierogami z miętą lub mięsem. Posmakujmy chleba podkarpackiego czy pączków z marmoladą. Spróbujmy samodzielnie ukisić ogórki, zrobić dżem wiśniowy i kulebiak, paprykę z rodzynkami, najpierw ugotować, a potem rozsmakować się w barszczu ukraińskim lub barszczu białym babci Zosi, rybach z naszych stawów, jezior i rzek. A kiedy nadejdzie czas wigilii Bożego Narodzenia skorzystajcie z przepisu na karpia po żydowsku, na pierogi ze słodką kapustą i twarogiem i inne potrawy.
Wszystkie te przepisy sięgają wieków, pochodzą od mieszkańców Ziemi Miasteckiej - osadników z terenu obecnej Litwy, Białorusi, Ukrainy, z Kieleckiego, Poznańskiego, Kaszub. Miastko jest wielokulturowe. Jeżeli już czymś się różnimy, to tradycjami, obyczajami, kulinariami, a więc różnimy się pięknie (i smacznie!).
ZOBACZ WIDEO: KONKURS PIOSENEK AGNIESZKI OSIECKIEJ W PMDK MIASTKO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?