W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na superszybką przekąskę, która właśnie podbija Internet. To placek z serka wiejskiego. Niektórzy nazywają go nawet pizzą z serka wiejskiego. Blogerzy kulinarni wręcz oszaleli na jej punkcie i każdy robi ją na swój sposób. No dobrze, ale czy z serka naprawdę można zrobić placek albo pizzę? Bez grama mąki? Okazuje się, że tak. Do serka wiejskiego wystarczy dodać jajka, trochę sera, a następnie zmiksować i upiec. Choć to zaskakujące, to po 20 minutach mamy zwarty i elastyczny placek, który faktycznie przypomina pizzę. W dodatku bezglutenową! Możemy na nim ułożyć swoje ulubione składniki, posypać dodatkowym serem i jeszcze chwilę zapiec, żeby się rozpuścić. Ta pyszna przekąska jest naprawdę genialna w swojej prostocie.
Polecam także: Sekret doskonałego ciasta na pizzę
Placek z serka wiejskiego à la pizza – przepis na szybką przekąskę
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 opakowania serka wiejskiego,
2 jajka,
pół szklanki tartego sera (np. mozzarella),
ulubiona szynka,
pomidorki koktajlowe,
rukola,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek
oregano.
Jak zrobić szybki placek z serka wiejskiego?
Nastawiłam piekarnik na 200 stopni, blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do naczynia blendera włożyłam serek wiejski, wbiłam jajka, dodałam połowę sera, sól, pieprz, oregano i zblendowałam na gładką masę.
Ciasto wylałam na blachę. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut.
Wyjęłam ciasto. Położyłam na nim szynkę, pomidorki koktajlowe, posypałam pozostałym startym serem i zapiekałam jeszcze 5 minut.
Gotową pizzę z serka wiejskiego wyjęłam, ułożyłam na niej rukolę i skropiłam oliwą.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?