Chętni dowiedzą się, jak przygotować pierekaczewnik, jedną z głównych potraw Tatarów, składającą się z cienkiego ciasta przekładanego mięsem. To danie zostanie przygotowanie podczas spotkania.
Kolejną potrawą, którą poznają obecni na imprezie, będzie drożdżówka tatarska z cynamonem. Podczas warsztatów Dżenneta Bogdanowicz opowie również o tradycji i kulinarnych obyczajach Tatarów.
Dwie godziny później rozpoczną się warsztaty tańca tatarskiego, które poprowadzi Halima Szahidewicz, założycielka i pedagog Zespołu Młodzieży Tatarskiej Buńczuk w Białymstoku. Buńczuk da również koncert, który rozpocznie się o godz. 16.
Na koniec, o godz. 17, z wykładem na temat historii osadnictwa Tatarów na ziemiach polskich wystąpi prof. Jerzy Hauziński.
Wstęp na zajęcia, wykład i koncert jest wolny.
Organizatorzy proszą osoby chętne do udziału w warsztatach tanecznych o wcześniejsze zgłoszenie się do Ronda, tel. 59 842 63 49 i zabranie ze sobą wygodnego obuwia.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?