Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Startuje konkurs Zielone Serce Pomorza. Można zgłaszać swoje produkty

(wf)
Na zdjęciu koordynatorka projektu Monika Gębczyńska i Edyta Lubiak, dziennikarka radiowa.
Na zdjęciu koordynatorka projektu Monika Gębczyńska i Edyta Lubiak, dziennikarka radiowa. Archiwum
Ruszyła kolejna edycja konkursu o certyfikat marki Zielone Serce Pomorza, która ma identyfikować najlepsze produkty naszego regionu.

Zielone Serce Pomorza to znak jakości lokalnych produktów, który jest przyznawany ich twórcom. Zasięgiem obejmuje teren 19 pomorskich gmin, w których działa Fundacja Partnerstwo Dorzecze Słupi.

- Do konkursu można zgłosić charakterystyczne dla regionu produkty, które są wytwarzane w sposób niemasowy, przyjazny dla środowiska, z surowców lokalnie dostępnych - informuje Monika Gębczyńska, koordynatorka projektu.

W tym roku konkurs będzie przeprowadzony w pięciu kategoriach: produkty spożywcze (potrawy i dania gotowe, mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory, owoce, warzywa, konfitury, powidła, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki, wyroby cukiernicze i piekarnicze, itp.), nalewki, wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze, produkty i usługi turystyczne (w tym: gospodarstwa agroturystyczne i ośrodki wypoczynkowe, szlaki turystyczne, itp.) inicjatywy lokalne (w tym: imprezy kulturalne, sportowe, rekreacyjne). Produkty powinny być wytwarzane z lokalnych zasobów, muszą być przyjazne dla środowiska i produkowane w sposób nie masowy.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnioną kartę zgłoszenia dostarczyć osobiście, wysłać faksem lub pocztą do Biura Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi w Krzyni (Krzynia 16, 76-248 Dębnica Kaszubska, faks: 59 813 22 00) do 31 października br.

Zgłoszone do konkursu produkty powinny być zaprezentowane Kapitule Konkursu. Forma prezentacji jest dowolna, powinna być jednak adekwatna do prezentowanego produktu i umożliwić Kapitule zapoznanie się z nim i ocenę jego charakterystycznych cech.

Zwycięzca otrzyma certyfikat Produkt Markowy Zielone Serce Pomorza, a także możliwość bezpłatnego posługiwania się znakiem Zielone Serce Pomorza.

W ubiegłorocznej edycji konkursu w kategorii produkty spożywcze I nagrodę otrzymała Magdalena Daroszewska za Niezabyszewskie Łakocie Madzi. W kategorii produkty lokalne niespożywcze nagrodzono Centrum Edukacji Regionalnej za produkt Turystyczne Bogactwa Warcina. W kategorii inicjatywy lokalne I nagrodę otrzymało Stowarzyszenie Węsiory za widowisko plenerowe "Iliada Kaszubska".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza