Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Startuje konkurs Zielone Serce Pomorza

Piotr Kawałek [email protected] tel. (59) 848 81 00
Logo konkursu Zielone Serce Pomorza
Logo konkursu Zielone Serce Pomorza
Ruszyła druga edycja prestiżowego konkursu o certyfikat marki Zielone Serce Pomorza, która ma identyfikować najlepsze produkty naszego regionu. Zgłoszenia są przyjmowane do połowy września.

Zielone Serce Pomorza to znak jakości lokalnych produktów, który jest przyznawany ich twórcom. Zasięgiem obejmuje teren 19 pomorskich gmin, w których działa Fundacja Partnerstwo Dorzecze Słupi.

- Zgłoszenia produktów przyjmujemy w trzech kategoriach - informuje Monika Gębczyńska, koordynatorka konkursu. - Artykuły spożywcze, czyli m.in. napoje, potrawy. Druga kategoria to produkty lokalne niespożywcze, np. usługi turystyczne, czy wyroby rzemieślnicze i artystyczne. Trzecia kategoria to ważne inicjatywy lokalne, na przykład imprezy, czy szlaki turystyczne.

Jury konkursowe spośród zgłoszonych propozycji wybierze najlepsze z każdej kategorii.

- Największe szanse mają produkty stanowiące o wyjątkowości naszego regionu, które wzbogacą ofertę turystyczną Pomorza Środkowego - dodaje M. Gębczyńska. - Te, które zwyciężą będą miały prawo bezpłatnie posługiwać się logiem Zielone Serce Pomorza oraz będą promowane w kraju i za granica.

Zwycięskie produkty z ubiegłorocznej edycji konkursu znalazły się m.in. na targach turystycznych w Warszawie, Kielcach, a za miesiąc będą prezentowane pod wspólną marką na targach we Frankfurcie nad Menem. Są również promowane na stronach internetowych (adresy w ramce). Ponadto każdy z produktów jest reklamowany na plakatach, które pojawiły się m.in. w pociągach SKM oraz na ulotkach promocyjnych.

Produkty powinny być wytwarzane z lokalnych zasobów, muszą być przyjazne dla środowiska i produkowane w sposób nie masowy. Zgłoszenia do konkursu są przyjmowane do 15 września. Ogłoszenie wyników nastąpi na uroczystej gali, która odbędzie się na przełomie września i października.

Zwycięzcy pierwszej edycji

W pierwszej edycji konkursu certyfikaty Zielonego Serca Pomorza otrzymały: produkty spożywcze: nagroda główna: nalewka z aronii Kubiakówka, Koło Gospodyń Wiejskich w Siemianicach. Wyróżnienie: szyja indycza z farszem ziemniaczanym, Lucyna Zariczańska. produkty lokalne niespożywcze: nagroda główna: ekajaki.pl za produkt ekajaki.pl spływy kajakowe, wyróżnienie: wyroby z szyszek i owoców drzew liściastych, Ewa Gębczyńska. Inicjatywy lokalne: nagroda głowna Otwarte Mistrzostwa w Zbieraniu Grzybów w Korzybiu, Urząd Miejski w Kępicach, wyróznienie: Wieś Słonecznikowa (Gogolewko), Fundacja Kaszubskie Słoneczniki

Jak się zgłosić

Należy wypełnić kartę zgłoszeniową, która jest dostępna na stronie internetowej www.wrotapomorza.pl, www.pds.org.pl, dostarczyć ją osobiście, wysłać faxem lub pocztą do Biura Fundacji Partnerstwo Dorzecze Słupi w Słupsku (ul. Poznańska 1A; 76-200 Słupsk; faks: 059 846 85 74) do 15 września do godz. 16. Informacje: Monika Gębczyńska pod nr tel. 59 8422 725 lub 697 566 025.

Zasięg Partnerstwa Dorzecze Słupi Udział w konkursie mogą wziąc mieszkańcy nastepujących gmin: Borzytuchom, Cewice, Damnica, Bytów, Czarna Dąbrówka, Dębnica Kaszubska, Główczyce, Kępice, Kobylnica, Kołczygłowy, Parchowo, Potęgowo, Słupsk, Smołdzino, Studzienice, Tuchomie, Ustka, Postomino, Sławno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza