Według najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać żywność. W koszach najczęściej lądują wędliny, pieczywo, warzywa i owoce. Wyrzucamy je, bo upłynął termin przydatności do spożycia, zrobiliśmy zbyt duże zakupy oraz niewłaściwie przechowywaliśmy żywność.
Aby temu przeciwdziałać, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy i jak to ograniczyć.
Z okazji Światowego Dnia Żywności słupski Bank Żywności organizuje w poniedziałek Strajk Żywności. Początek o godz. 10.30 przy Słupskim Centrum Organizacji Pozarządowych i Ekonomii Społecznej przy ul. Niedziałkowskiego 6.
- Tam uformuje się korowód, który przejdzie przez ulicę Wojska Polskiego. Będziemy przekonywać mieszkańców, że marnowanie żywności to poważny problem. Będziemy też podpowiadać, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu - mówi Małgorzata Burjan, koordynator ds. akcji społecznych i wolontariatu przy Banku Żywności w Słupsku. - Na zgłoszenia chętnych czekamy pod numerem telefonu 535 337 897.
Zobacz także: Marnujemy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Senat chce nakłonić sklepy do oddawania jedzenia
- "Chcemy mieć wybór!". Czarny Protest w Słupsku (wideo, zdjęcia)
- Czarny Poniedziałek w Słupsku (wideo, zdjęcia)
- Jesienne Targi Ogrodnicze w Słupsku (zdjęcia, wideo)
- XXII Mistrzostwa Europy w Wędkarstwie Muchowym (zdjęcia)
- Ćwiczenia żołnierzy 7 BOW ze Słupska
- Wichury w regionie. Na Bałtyku sztorm (zdjęcia, wideo)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?