Tymczasem nauczyciele kształcący przyszłych techników żywienia i technologii żywności z różnym skutkiem szukają miejsc w Słupsku, w których ich podopieczni mogliby poznać praktykę tego zawodu.
- Widzieliśmy jak wygląda praca w Łososiu w Słupskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, udało nam się zobaczyć linię produkcyjną w Farm Frites w Lęborku, pomagaliśmy w szpitalnej kuchni. Jednak przekonać słupskich restauratorów, aby wpuścili uczniów do kuchni, to ogromny problem. Choć przecież nasi uczniowie mają aktualne badania - mówi Elżbieta Soroka, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku. - Dlatego zaproszenie przez Subway i szkolenie przez nich zorganizowane to cenne doświadczenie dla uczniów.
Czwartoklasiści z technikum żywienia poznali w Subwayu zasady unijnego systemy HACCP, przeszli szkolenie na temat analizy zagrożenia i tzw. krytycznych punktów kontrolnych przy przygotowywaniu żywności.
- Pracujemy na świeżych produktach. Ich termin przydatności do spożycia jest ściśle określony i kontrolowany. Uświadamiałam uczniom, w których momentach procesu przygotowywania posiłków może dojść do zakażenia i jak tego uniknąć - mówi Hanna Piotrowicz, menedżer i trener zespołów restauracji Subway w Polsce.
Uczniowie mogli też samodzielnie przygotować dla siebie posiłek. Na koniec wszyscy dostali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.
- Dla mnie takie szkolenia są bardzo ważne. Mogę zobaczyć jak wygląda i pracuje kuchnia restauracji, sama przekonać się jak działają różne sprzęty, no i zdobywam doświadczenie. To będzie atut, gdy może kiedyś będę starała się o pracę w podobnym lokalu - mówi[b] Paulina Graczyk, uczennica rolniczaka.Zobacz wideo »
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?