Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sukces gospodarstwa rybackiego z Kobylnicy

(wf)
Gospodarstwo Rybackie Zielenica ma dwa obiekty hodowlane - w Malechowie i Lejkowie.
Gospodarstwo Rybackie Zielenica ma dwa obiekty hodowlane - w Malechowie i Lejkowie. Zielenica
Wędzony pstrąg z Gospodarstwa Rybackiego "Zielenica" z Kobylnicy koło Słupska został wyróżniony w programie "Doceń Polskie". To już kolejny sukces tego producenta.

Wyróżnionym produktem jest pstrąg wędzony naturalny wysolony w solance uzdrowiskowej z Kołobrzegu. Właśnie ten element był jednym z kluczowych podczas przyznawania certyfikatu.

- Propagujemy proekologiczne rozwiązania, zaczynając od ekologicznych warunków chowu, a na stosowaniu ekologicznych materiałów biurowych kończąc - mówi Łukasz Skowroński, który razem z żoną Anną prowadzi Gospodarstwo Rybackie "Zielenica".

Choć małżeństwo prowadzi firmę od 2001 roku, to może się ona poszczycić ponad 40-letnią tradycją. - Hodowlę ryb rozpoczął mój teść i to od niego wszystkiego się nauczyliśmy. Razem z żoną zajmujemy się niemal wszystkim - podkreśla Skowroński.

Adres firmy jest w Kobylnicy, ale stawy hodowlane są zlokalizowane w województwie zachodniopomorskim na dwóch różnych ciekach wodnych. Obiekt Zielenica (stąd nazwa firmy), położony jest zarówno pośród źródeł, jak i nad rzeką Zieleniczanka w pobliżu Malechowa. Specjalizuje się w produkcji wysokomięsnej ryby konsumpcyjnej. Z kolei obiekt Lejkowo usytuowany jest wyłącznie na źródłach, gdzie mieści się podchowania i stawy narybkowe. Tutaj odbywa się produkcja narybku pstrąga do dalszego odchowu.

- Nie jesteśmy wielkim producentem. Stawiamy za to na jakość i naturalne warunki chowu ryb. I te nasze starania procentują - uważa Łukasz Skowroński.

Bo wyróżnienie "Doceń Polskie" nie jest pierwszym, które zdobyło gospodarstwo Zielenica. Firma ma już w kolekcji m.in. laury w programie Dziedzictwo Kulinarne Pomorza, certyfikat "Dobry Produkt 2014". Ryby z Zielenicy trafiły też dwukrotnie w tym roku na stół prezydenta RP - podczas spotkania z okazji święta Konstytucji 3 Maja (gościło tam wówczas 1300 osób) oraz na państwowych dożynkach w Spale we wrześniu. Gospodarstwo Zielenica należy też do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Pstrągi z Zielenicy doceniają również restauratorzy. Zamawiają je m.in. hotele w Kołobrzegu, a także restauracje Atmoshpere w Słupsku i Syrenka w Ustce - obie cieszą się opinią znakomitych kuchni. Ryby z tej hodowli są także dostępne w handlu, ale głównie w mniejszych obiektach sklepach.

O programie
"Doceń Polskie" to Ogólnopolski Program Promocyjny. Jego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Wspólnym elementem wszystkich produktów ubiegających się o certyfikat "Doceń polskie" jest posiadanie tzw. polskiego akcentu, tj. cechy łączącej wyrób z naszym krajem, takiej jak bazowanie na tradycyjnej recepturze czy rodzimych składnikach lub produkowanie żywności na terenie Polski. Ów aspekt jest podstawowym warunkiem dopuszczającym żywność do udziału w audycie. Certyfikaty jest nadawany na dwa lata. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce korzystać z godła promocyjnego, jest zobowiązany dostarczyć wyrób do powtórnej oceny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza