Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczna babka cytrynowa

Redakcja
Święta wielkanocne bez prawdziwej babki się nie liczą. Warto więc takie ciasto przygotować. Podajemy przepis Barbary Lipińskiej ze Świdwina na świąteczną babkę cytrynową.

Składniki:

300 gram mąki pszennej,
120 gram mąki ziemniaczanej,
250 gram masła,
220 gram cukru pudru,
cukier waniliowy,
6 jaj ,
skórka otarta z cytryny.

Do nasączenia:
sok z cytryny ,
łyżka cukru,
szklanka przegotowanej wody,
lukier cytrynowy z 200 gram cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego.

Wykonanie:

Utrzeć masło i cukier na gładka masę, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 - 60 minut.

Jeszcze gorąca babkę wyjąć z formy, pozakłuwać długim, cienkim patyczkiem nasączyć sokiem cytrynowym. Przestudzoną babkę polać lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza