Na stołach nie zabraknie tradycyjnych potraw, jak karp w galarecie, pierogi z grzybami i kapustą czy barszcz z uszkami. Dla wielu wieczerza wigilijna będzie pierwszym posiłkiem tego dnia. Ten posiłek prawosławni rozpoczynają od wspólnej modlitwy i zjedzenia prosfory, czyli chleba używanego do Eucharystii.
Później można już próbować wigilijnych przysmaków. Zgodnie z tradycją - na stole pojawia się 12 postnych potraw, dodatkowe nakrycie, a pod obrusem - siano. W domu nie może zabraknąć udekorowanej choinki, pod którą św. Mikołaj zostawia prezenty. Po godz. 17 w soborach rozpoczną się bożonarodzeniowe wieczorne nabożeństwa. W niektórych cerkwiach świąteczne nabożeństwa odprawiane są także w nocy.
Jutro rano prawosławni zasiądą do świątecznych stołów, na których królować już będą potrawy mięsne. Pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas odwiedzania rodziny i przyjaciół, a także kolędowania.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?