Tłumy ściągnęły w niedzielę do Swołowa na szparagowe święto. To kolejna kulinarna impreza ciesząca się sporym zainteresowaniem organizowana przez etnografów z Muzeum Pomorza Środkowego.
Szparagowym świętem muzealnicy chcą spopularyzować to warzywo, a przy okazji przyciągnąć do siebie zwiedzających. O szparagach, które dawniej były powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, w ostatnich latach zwyczajnie zapomniano.
Do Swołowo ściągnęły tłumy. Wszyscy łakomi na szparagi w różnych kulinarnych odsłonach. Można było cieszyć się smakiem klasycznego kremu z białych jak i zielonych warzyw. Szparagi serwowano też zapiekane i jako konfitura. Była szparagowa nalewka, kulinarni eksperymentatorzy próbowali szparagowego tortu i sałatki szparagowo-truskawkowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?