- Cel, jaki nam przyświeca, to popularyzacja szparagów. Warzywa, które dawniej było powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, ale ostatnio o nim zapomnieliśmy. W czasie II wojny światowej szparagi, były bardzo popularne na naszych terenach, teraz chcemy przywrócić tradycję spożywania szparagów - mówił Dawid Goniciarz, kierownik muzeum w Swołowie.
Tradycyjne potrawy ze szparagów przygotowały Koły Gospodyń Wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne. Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu Masterchef, opowiadała o właściwościach szparagów i sposobie ich przygotowania.
Były występy kapel i zespołów muzycznych, wspólne gotowanie zupy szparagowej i konkursy.
Czytaj inne artykuły w naszym specjalnym serwisie TURYSTYKA: aktywny wypoczynek, atrakcje turystyczne, imprezy
Zobacz także:
- Nocne włamanie do jednego ze słupskich domów
- Zawodowy strażak miał 1,6 promila alkoholu. Zatrzymany podczas jazdy
- Maja Sablewska ubierała słupszczanki (wideo, zdjęcia)
- Członkowie słupskiego gangu wkrótce zostaną oskarżeni
Follow https://twitter.com/gp24_pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?