Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świnoujście: Szykują pracę na sezon

Joanna Maraszek [email protected] 91 481 33 34
Świnoujście: Szykują pracę na sezonCzęsto sezonową pracę proponują właściciele smażalni ryb.
Świnoujście: Szykują pracę na sezonCzęsto sezonową pracę proponują właściciele smażalni ryb. Fot. archiwum
Wszyscy, którzy poszukują zatrudnienia, bądź potrzebują sezonowych pracowników, powinni być zainteresowani targami, które mają się odbyć w czwartek 6 czerwca.

- W targach może wziąć udział każdy pracodawca - zapewnia Cezary Pigłowski z Powiatowego Urzędu Pracy w Świnoujściu. -Wystarczy wypełnił zgłoszenie. Wtedy wyznaczymy mu miejsce przy stoisku. Dotychczas zgłosiło się trzynastu pracodawców, ale nie ma limitu zgłoszeń. Z kolei zainteresowani pracą sezonową powinni pojawić się ze swoim CV. To ważne, bo często podczas spotkań z wystawcami odbywają się rozmowy kwalifikacyjne. Dzięki temu pracodawcy mają szansę na zatrudnienie w krótkim czasie wielu osób.

Spotkanie będzie miało charakter otwarty i już wiadomo, że uczestniczyć w nim będą osoby spoza Świnoujścia. Choć sezonowa rekrutacja może przynieść korzyści, są tacy, którzy poszukiwania rozpoczęli znacznie wcześniej.

- Czerwiec, to początek sezonu i często pracuje się już na pełnych obrotach - opowiada Małgorzata, mieszkanka Świnoujścia. - Trzeba mieć też czas, na zapoznanie się z nowym miejscem pracy. Zaczęłam szukać pracy na początku maja, wtedy też jest większa szansa na wybranie korzystnej stawki, zwłaszcza po niemieckiej stronie. U nas też można zarobić w sezonie, ale trudno mówić o takich stawkach, jak w Albecku, czy Heringsdorfie. Tam za godzinę dostaje się około sześciu euro.

Stawki świnoujskie są znacznie niższe, ale również opłacalne. Za pracę na recepcji można dostać ok. 1700 zł. W innych miejscach jest podobnie. Do tego dochodzą płatne nadgodziny i napiwki. Dzięki takiej pracy, w sezonie rzeczywiście można odłożyć fundusze na okres zimowy. Jest w czym wybierać, jeśli chodzi o miejsca, bo zarówno hotele, jak i restauracje mają niemal pełne obłożenie. Poza tym zawsze istnieje możliwość nawiązania kontaktu na dłużej, także poza sezonem, choć nie można obiecywać sobie zbyt wiele.

- Często właściciele interesu mówią, że praca jest na cały rok. Tymczasem po sezonie zmniejszają stawki, skracają czas pracy i człowiek nie jest w stanie wyżyć za to, co zarobi - opowiada Małgorzata.

Jednak, jak zawsze, medal ma dwie strony. Zarówno ci, którzy zatrudniają, jak i zatrudnieni nie mogą do końca liczyć na lojalność.

- Ciężko jest się zabezpieczyć przed tym, żeby pracownik nie odszedł w połowie sezonu - wyjaśnia właściciel jednej z nadmorskich restauracji. - Tempo pracy rzeczywiście jest duże. Dlatego zawsze uprzedzamy pracowników, jak to wygląda i pytamy, czy wytrzymają ten intensywny okres. Każdy jest chętny, ale i tak zdarza się, że w środku lata ktoś odpadnie. Wtedy mamy poważny problem, bo klientów jest bardzo dużo, a nam brakuje personelu.

Akcja "Sezonowa rekrutacja" odbędzie się po raz pierwszy. Zainteresowani powinni przyjść 6 czerwca, w godz. 10-12 na pl. Mickiewicza w Świnoujściu. Więcej informacji w urzędzie pracy lub tel. 91 321 97 51 oraz tel. 91 321 97 52.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza