MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sycąca cukinia faszerowana o smaku gyros. Fenomenalne danie dla całej rodziny. Gwarantuję, że to będzie twój ulubiony obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyrazisty i sycący obiad do przygotowania w 30 minut. Zobacz, jak zrobić cukinię faszerowaną gyros. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyrazisty i sycący obiad do przygotowania w 30 minut. Zobacz, jak zrobić cukinię faszerowaną gyros. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Cukinia faszerowana z wyrazistym farszem z kurczaka gyros i warzywami to pyszny i pożywny obiad, który z pewnością posmakuje wszystkim. Danie nie wymaga wiele pracy i nie jest trudne. Przekonaj się, jakie jest dobre i wypróbuj przepis na cukinię faszerowaną o smaku gyros.

W skrócie:

Cukinia à la gyros to pomysł na pyszny i szybki obiad

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienity obiad do przygotowania w 30 minut – zrób cukinię faszerowaną o smaku gyros. To proste i bardzo smaczne danie, które dzięki charakterystycznym przyprawom bardzo przypomina w smaku znany fast food. Do farszu dodaję filet z kurczaka i sporo warzyw, a całość posypuję żółtym serem. Potrawa jest według mnie wystarczająco sycąca, ale jeśli chcesz, to możesz podać ją z kaszą, ryżem lub pieczywem. Warto też dodać porcję warzyw w postaci surówki z cukinii i fety.

Przepis na cukinię faszerowaną o smaku gyros

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + ok. 35 minut pieczenia.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 papryka słodka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego,
  • 50 g żółtego sera,
  • 100 ml wody,

Przyprawy:

  • 3 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • szczypta pieprzu,
  • sól do smaku.

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem kurczaka à la gyros?

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyść i pokrój w małą kostkę.
  2. Wymieszaj mięso z 2 łyżkami przyprawy gyros i odstaw na 10 minut.
  3. Cukinie umyj, dwie przekrój na pół i wydrąż środek za pomocą łyżki.
  4. Trzecią cukinię pokrój w małą kostkę.
  5. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  6. Paprykę umyj, usuń nasiona. Pokrój paprykę w małą kostkę.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka przez kilka minut.
  8. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie cukinię i paprykę.
  9. Podsmażaj całość 5 minut.
  10. Na koniec dopraw farsz ketchupem lub przecierem pomidorowym, przyprawą gyros, chili, słodką papryką, solą i pieprzem.
  11. Nadziej cukinię przygotowanym farszem i posyp startym żółtym serem.
  12. Wlej do naczynia lub na blaszkę z cukiniami 100 ml wody, całość przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) lub pokrywką.
  13. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut.
  14. Podawaj cukinię faszerowaną na ciepło. Smacznego!

Czytaj także: Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na dietetyczny obiad bez mięsa

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Wyrazisty i sycący obiad do przygotowania w 30 minut. Zobacz, jak zrobić cukinię faszerowaną gyros. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sycąca cukinia faszerowana o smaku gyros. Fenomenalne danie ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycąca cukinia faszerowana o smaku gyros. Fenomenalne danie dla całej rodziny. Gwarantuję, że to będzie twój ulubiony obiad - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza