Szał na lokalne produkty. Najbliższe weekendy z regionalnymi targami w Krępie Słupskiej i Karznicy

Kinga Siwiec
Kinga Siwiec
Najbliższy Bazarek Natury odbędzie się 17 kwietnia. Od maja targ odbywać się będzie co dwa tygodnie - w drugą i czwartą sobotę każdego miesiąca.
Najbliższy Bazarek Natury odbędzie się 17 kwietnia. Od maja targ odbywać się będzie co dwa tygodnie - w drugą i czwartą sobotę każdego miesiąca. Kinga Siwiec
Domowe przetwory, świeży wiejski chleb, wędliny, sery, miody z lokalnych pasiek, a także ciasta przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, wyroby rękodzielnicze, plony prosto od rolników. Te produkty mają coraz szersze grono zwolenników, a organizowane ekologiczne targi cieszą się coraz większą popularnością.

Rosnącą popularnością cieszą się lokalne ekologiczne ryneczki, które przyciągają klientów smaczną, unikalna i zdrową żywnością. W marcu inaugurację miała trzecia edycja Bazarku Natury. Następny targ planowany jest na najbliższy weekend. 17 kwietnia do Centrum Promocji Produktów Lokalnych w Krępie Słupskiej zjadą dostawcy z całego powiatu. Jak zwykle zakupy będzie można robić od godz. 10 do 13, jednak trzeba mieć na uwadze, że produkty szybko znikają, bo zainteresowanie klientów jest bardzo duże. Od maja Bazarki Natury będą odbywać się dwa razy w miesiącu - w drugą i czwartą sobotę każdego miesiąca.

Ale Bazarek Natury to nie jedyny targ ekologiczny w naszym regionie. Cyklicznie, od dwóch lat, odbywają się jarmarki w Karznicy w Gminie Potęgowo. Tam w wiacie handlowej przy Centrum Promocji Produktu Lokalnego dostawcy i klienci spotykają się raz w miesiącu. Tym razem – wyjątkowo - targ odbędzie się w ostatnią sobotę kwietnia.

- Datę ryneczku zmieniliśmy ze względu na sugestie wystawców. W związku z tym, że najbliższy targ ma się odbyć pod hasłem Jarmarku Ogrodniczego, ostatni weekend kwietnia wydawał się bardziej odpowiedni na sprzedaż sadzonek. Oczywiście, na rynku – tak jak zwykle – będzie też mnóstwo lokalnych produktów spożywczych, a także wyroby rękodzielnicze – mówi Dariusz Narloch, kierownik CPPL. - Pomimo pandemii widzimy rosnące zainteresowanie naszym rynkiem. W naszej wiacie handlowej swoje miejsce mają lokalni producenci wędlin, serów, przetworów, miodów, pieczywa. Znajdziemy tu też rolników i ich plony, wyroby rękodzielnicze, a nawet kosmetyki, maści czy syropy. Zawsze swoje produkty oferuje kilkunastu dostawców. Jarmark organizowany jest cyklicznie, w każdą trzecią sobotę miesiąca od godz. 11 do 15. Czasami – tak jak w przypadku tego najbliższego – data jest zmieniana. Staramy się też, aby każdy targ miał swój motyw przewodni. Tym razem jest nim ogrodnictwo, w marcu odbył się jarmark wielkanocny, a jeszcze miesiąc wcześniej rynek w klimatach PRL.

Choć od Słupska do Karznicy jest nieco dalej niż do Krępy, to warto się tam wybrać.
- Można tu dostać naprawdę świetne produkty – lokalne, ekologiczne, świeże. Wydaje mi się, że ludzie coraz częściej doceniają takie wyroby, a wizyta na rynku może być też pomysłem na weekendowy rodzinny spacer – zachęca Dariusz Narloch.

ZOBACZ TAKŻE: Bazarek Naturyi. Jak zwykle amatorów lokalnych produktów nie brakuje

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie