Szczecin: Nowy lokal z pierogami

Paulina Targaszewska 91 481 3310Zaktualizowano 
Szczecin: Nowy lokal z pierogami<br>- Nasze pierogi wykonujemy bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy - zapewnia pani Sylwia, jedna z właścicielek "Szczecińskich pierożków".<br>
Szczecin: Nowy lokal z pierogami- Nasze pierogi wykonujemy bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy - zapewnia pani Sylwia, jedna z właścicielek "Szczecińskich pierożków". Fot. Sebastian Wołosz
Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą oraz własne, firmowe - takie pierogi zjemy w nowym lokalu "Szczecińskie pierożki".

Lokal uruchomiono pod koniec września. Prowadzą go dwie kobiety - Sylwia i Anna.

- Już od jakiegoś czasu nosiłyśmy się z zamiarem uruchomienia swojego lokalu - mówi Anna. - Sylwia ukończyła szkołę gastronomiczną, ma wielki talent kucharski, postanowiłyśmy to wykorzystać.

O tym, aby otworzyć pierogarnię zdecydowali znajomi Anny i Sylwii.

- Najpierw gotowałyśmy pierogi przyjaciołom - mówi Anna. - Tak im smakowały, że zaczęli nas namawiać na uruchomienie pierogarni. Postawiłyśmy wszystko na jedną kartę, znalazłyśmy odpowiedni lokal i ruszyłyśmy z własnym biznesem.

"Szczecińskie pierożki" znajdują się przy ul. Krzywoustego 29. Niewielki, pomalowany na żółto lokal od progu wita zapachem pierogów. A w menu znajdziemy ich całkiem sporo. Do wyboru są m.in. ruskie, mięsne, z kapustą i grzybami, z serem i pieczarkami, ze szpinakiem i fetą, z grochem i kapustą oraz nietypowe, firmowe o oryginalnych nazwach: jako-tako i farmerskie.

- Nasze autorskie rodzaje pierogów są dość ostre - tłumaczy Anna. - Pierogi farmerskie są z kaszą gryczaną, smażoną kiełbaską, cebulą i papryką piri piri. Natomiast pierogi jako-tako mają nadzienie składające się z ryżu, kurczaka, mieszanki chińskiej i sosu tao tao.

Niedawno do menu dołączyły też wielkie pierogi o nazwie "Big Mexican" z farszem z fasoli, fasolki szparagowej, kukurydzy i mięsa mielonego.

- Wszystkie nasze pierogi robione są z naturalnych składników bez chemicznych dodatków - podkreślają właścicielki. - A pierogi z kapustą i grzybami będą idealnym daniem dla wegan, bo są przygotowywane bez dodatku jaj.

Ile zapłacimy za pierogi w lokalu? 8 lub 9 zł za 6 sztuk, 13 lub 14 zł za 10 sztuk i 15 lub 16 zł za 12 sztuk. Na miejscu napijemy się też napojów z butelki lub gorącego barszczu z dolewką bez dopłaty.

- Cały czas w naszym menu będą pojawiać się nowe rodzaje pierogów - zapewniają właścicielki. - Jesteśmy też otwarte na wyzwania. Jeśli zgłosi się do nas klient z ciekawym pomysłem na swoje pierogi, na pewno spróbujemy takie stworzyć.

"Szczecińskie pierożki" czynne są od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 18, a w soboty od 10 do 16.
 

 

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3