Szczecinianie co roku w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia zjadają od 150 do 200 ton karpia. Nie inaczej będzie i w tym roku. Mimo kryzysu. Od lat najwięcej tej świątecznej ryby kupujemy w hipermarketach. Małe sklepy nie są w stanie rywalizować z wielkimi sieciami, w których zdaniem handlowców ceny karpia są dumpingowane. Mają przyciągać klientów.
Maciej Konieczny, właściciel sklepu rybnego Neptun poleca karpia z naszych rodzimych hodowli stawowych.
- W tej chwili ceny hurtowe 1 kilograma karpia kształtują się w granicach 10,5 - 11,5 zł - dodaje nasz rozmówca. - Kupując w detalu trzeba się liczyć z ceną od 15 zł w górę.
Konieczny dodaje, że w marketach albo od indywidualnych sprzedawców można kupić taniej karpia. Nie poleca jednak takich zakupów.
- To ryba niewiadomego pochodzenia - przyznaje. - Sprowadzana często z zagranicy, transportowana w niehumanitarnych warunkach, w stresie, przerzucana z pojemników do pojemników. To wszystko ma wpływ na jakość mięsa. Poza tym, najczęściej pochodząca z hodowli nieekologicznych.
Jeśli chcemy zjeść zdrową, smaczną rybę, kupujmy od wiarygodnych dostawców, którzy mogą pokazać świadectwa wystawione przez lekarzy weterynarii, certyfikaty potwierdzające jakość ryby.
- Zwróćmy uwagę na pochodzenie karpia - dodaje Konieczny. - Dobrze jeśli pochodzi z hodowli w naszym regionie, nie zaś oddalonych o kilkaset kilometrów. - osobiście polecam karpia królewskiego ze stawów. Ma bardzo smaczne mięso, jest naturalnie karmiony, bez sterydów itp.
Jeśli nie chcemy sami przygotowywać karpia na świąteczny stół, można skorzystać z usług restauracji. Na przykład Chief, znana w Szczecinie i kraju restauracja rybna, co roku organizuje przed świętami kiermasze rybne, potraw z ryb itp. Oferuje też wiele dań z karpia. Porcję tej ryby przyrządzonej po żydowsku, w galarecie możemy tu zamówić za 11 zł (250 g.).
Danie z karpia smażonego na maśle, w pieczarkach, z surówkami i przypiekanymi ziemniakami zjemy tu za 24 zł.
- Okres przedświąteczny dla nas, to czas pracy od rana do wieczora - przyznaje Norbert Dąbek, współwłaściciel Chiefa. - Wielu szczecinian od lat zamawia u nas dania rybne na świąteczny stół. Nie możemy ich zawieść.
Zdaniem eksperta
Są różne gusta
Andrzej Boroń, restauracja rybna Chief.
- - Karp ze stawu jest jasny, z żółtym odcieniem. Ma bardziej chude mięso. Wielu smakoszy właśnie takie ceni najbardziej. Ale nie brakuje też zwolenników karpia z hodowli sadzowej, ciemnego, tłustego. Który lepszy? To naprawdę kwestia gustu smakoszy. __Niemcy na przykład cenią tłustego karpia, ważącego 4-5 kg.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?