Ten pomysł brzmi dość sensacyjnie. Jednak nie został wzięty z powieści science fiction. Badania rzeczywiście sugerują, że szpinak, a dokładnie rzecz biorąc jeden ze znajdujących się w tej roślinie związków może przywracać ostrość wzroku ludziom cierpiącym na zwyrodnienie siatkówki oka.
Jak podkreślają naukowcy z instytutu Oak Ridge National Laboratory, schorzenia siatkówki i plamki żółtej nie uszkadzają z reguły szlaków nerwowych, które łączą oczy z mózgiem. Ofiarą tych dolegliwości padają natomiast receptory wzrokowe - słupki i pręciki - znajdujące się w siatkówce oka. W wyniku stopniowej degeneracji przestają one prawidłowo reagować na światło, które przechodzi przez źrenicę i pada na tylną ścianę gałki ocznej.
Po wielu latach pracochłonnych poszukiwań badacze doszli do wniosku, że pewną szansę na przywrócenie wrażliwości oczu na bodźce świetlne daje substancja zidentyfikowana przez nich w szpinaku. Jest to białko obdarzone dość niezwykłą właściwością.
Pochłania ono mianowicie energię świetlną, przekształcając ją w energię elektryczną. Związek ten zachowuje się podobnie jak ludzki receptor wzroku, który również zamienia impulsy świetlne w sygnały elektryczne wędrujące szlakami nerwowymi do wnętrza mózgu.
Wstępne badania laboratoryjne potwierdziły, że białko ze szpinaku reaguje na światło również wtedy, gdy umieści się je we wnętrzu komórek nerwowych pobranych z ludzkiego oka. Jest zatem szansa, że w podobny sposób związek ten zachowa się, kiedy zostanie wszczepiony do siatkówki ślepnącego człowieka. Niewiadomą pozostaje jednak skuteczność i skutki uboczne takiego zabiegu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?