Temat szpitalnych posiłków zawsze wzbudza dużo emocji. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku pracuje nad tym, aby podnieść jakość posiłków i sposób ich serwowania. Aktualnie sprawdzane są różne rozwiązania. Na Oddziale Rehabilitacyjnym i Rehabilitacji Neurologicznej testowany jest tzw. system bemarowy. Posiłki przygotowywane w kuchni centralnej są dystrybuowane z pojemników umieszczonych na specjalnych zamkniętych wózkach, które umożliwiają zachowanie właściwej temperatury posiłków przez dłuższy czas. System gwarantuje czystość mikrobiologiczną posiłków oraz zastawy stołowej. Pacjent otrzymuje na tacy kompletny, estetycznie przygotowany posiłek z zachowaniem odpowiednich temperatur, z uwzględnieniem zaleconej diety .
- Nowe rozwiązania mają nie tylko sprawić, by posiłki były podawane estetyczniej, utrzymywały odpowiednią temperaturę i były smaczne, ale również zapewnić racjonalną gospodarkę żywnością poprzeć zmniejszenie ryzyka marnowania jedzenia – uzasadniają członkowie Zarządu szpitala Andrzej Sapiński i Anetta Barna-Feszak.
To, czy testowany system będzie funkcjonował w całym szpitalu, okaże się za kilka miesięcy.
Przypomnijmy, że pod koniec zeszłego roku szpital w Słupsku realizuje program „Dobry posiłek”. Dzięki jego założeniom w diecie pacjenta pojawiły się dwa, a nawet trzy dodatkowe posiłki w ciągu dnia. Na drugie śniadanie pacjenci otrzymują owoce, a także dodano m.in. posiłek nocny, który podawany jest o godzinie 20. na talerzu przybyło też warzyw i owoców. Pacjenci, co istotne, mają możliwość również skorzystania z konsultacji z dietetykiem.
Zgodnie z wytycznymi ministerialnymi na internetowej stronie szpitala codziennie w dni robocze publikowane są jadłospisy oraz zdjęcia minimum dwóch przygotowywanych posiłków. Program ma za zadanie zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalu oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów przebywających w szpitalach.
Program „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadziło rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. W szpitalu w Słupsku program został wdrożony od 23 listopada.
Dotychczas doświadczenia pacjentów nie były dobre. Często otrzymywaliśmy zdjęcia posiłków szpitalnych, które nie wyglądały apetycznie. Wszystko wskazuje na to, że to już przeszłość. Czekamy na Państwa opinie.