Jeśli nie, to zmień ten zwyczaj. Właściwie oznakowane opakowanie jest skarbnicą wiedzy o produkcie. Ale także może pomóc tobie w racjonalnym odżywianiu. Nie mówiąc już o tym, że wiedząc co jesz możesz lepiej dbać o swoje zdrowie.
Nazwa prawdę Ci powie
Nazwa umieszczona na opakowaniu nie tylko określa rodzaj produktu. Często informuje o jego cechach. Nazwa "jogurt" nie budzi wątpliwości. Jednak nie każdy ma świadomość różnic istniejących między sokiem, nektarem i napojem.
Sok jest wyciskany bezpośrednio z owoców lub warzyw lub jest otrzymywany z zagęszczonego soku owocowego - koncentratu. Następnie do koncentratu dodawana jest woda, tak, aby jej ilość odpowiadała zawartości wody w soku świeżo wyciśniętym z owocu. Dodawane są również aromaty naturalne. Niektóre soki sprzedawane w kartonikach nie zawierają dodatku cukru, syntetycznych barwników i aromatów oraz konserwantów (zgodnie z przepisami, jakie obowiązują producentów).
Z kolei nektary zawierają minimum 50 proc. soku owocowego. Nektary, oprócz soku owocowego, zawierają wodę i cukier.
Podobnie jak soki, nie zawierają syntetycznych barwników, aromatów i konserwantów.
Natomiast napoje zawierają minimum 20 proc. soku owocowego, większą ilość wody niż sok i nektar, cukier oraz innych dodatków.
Zwróć uwagę, że...
Kupując "sok porzeczkowy", prawdopodobnie otrzymasz nektar. Dlaczego? Ponieważ owoc czarnej porzeczki jest zbyt kwaśny. Sam sok, bez dodatku cukru i wody, byłby zbyt kwaśny do bezpośredniego wypicia.
Podobna sytuacja dotyczy owoców aronii, wiśni, brzoskwini, czerwonego grejpfruta czy ananasa, czyli owoców o specyficznych cechach smakowych.
Zasadniczym celem znakowania opakowań żywności jest dostarczenie niezbędnych informacji o danym produkcie, istotnych dla ochrony konsumenta.
- Informacje podane na etykiecie umożliwiają nabywcy dokonanie świadomego wyboru produktu,
zarówno pod względem żywieniowym, jak i handlowym - podkreśla Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia.
Potrzebne informacje
Na prawidłowo oznakowanym produkcie żywnościowym oprócz nazwy produktu, powinny znaleźć się informacje:
- dotyczące wykazu składników
- nazwy producenta
- daty ważności.
Czytając etykiety mamy większą pewność, że kupimy to, co zamierzaliśmy.
- Pamiętajmy też, że niektóre zapisy na opakowaniu mogą mieć bezpośrednie znaczenie dla ochrony naszego zdrowia - podkreśla Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia.
Cenne informacje o soku, nektarze lub napoju znajdziesz na etykiecie w sekcji składniki. Oprócz wymienionych składników takich jak: zagęszczone soki owocowe, woda, znajdziesz też informacje o wartości odżywczej produktu. Możesz sprawdzić jaka jest wartość energetyczna, a także zawartość tłuszczu, białka czy węglowodanów w wybranym soku czy nektarze.
Dowiesz się także, jakie witaminy zawiera. Na wielu produktach znajdziesz przydatną informacje o tym, jakie dzienne zapotrzebowanie na witaminy pokrywa 100 ml soku. Z boku opakowania możesz również przeczytać, jaką rolę poszczególne witaminy pełnią w naszej diecie. Dzięki tym informacjom możesz komponować swoje posiłki ze względu na zawartość poszczególnych składników oraz kontrolować dzienną wartość energetyczną diety.
Jak przechowywać
Ważną informację na sokach jest data minimalnej trwałości. Czasami bardzo istotne są warunki przechowywania produktów. Warto zwrócić na nie na nie uwagę.
Najczęściej soki po otwarciu należy przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć po upływie 3-4 dni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?