Niemniej, oto kilka zdrowych rad u progu grillowego sezonu.
- Marynuj. Na mięsie stworzy to ochronną warstewkę przed szkodliwymi związkami wytwarzanymi w wysokiej temperaturze i ograniczy ilość dodanej soli, co ważne zwłaszcza dla nadciśnieniowców.
- Preferuj chudsze mięso przy problemach z poziomem cholesterolu.
- Piecz krótko i nie tuż nad ogniem. W niemal zwęglonych porcjach jest duże stężenie niezdrowych substancji. Dla izolacji od ognia układaj na tackach. Pomniejsz kawałki i często przekładaj, a nawet poddaj wstępnej obróbce cieplnej, by tym krócej grillować.
- Ryby piecz w folii, dzięki czemu nie stracisz ich zdrowego tłuszczu, a jednocześnie nie dojdzie do powstawania szkodliwych substancji.
- Czyść ruszt po każdym użyciu, bo osadzają się na nim szkodliwe związki, mogące przejść do potraw.
- Grilluj nie tylko mięso. Wszystkie inne potrawy wymagają krótszego pieczenia, a przy ich przygotowywaniu powstaje mniej niezdrowych związków. A jakie to potrawy?