A Reginie Gąsior, od lat handlującej na targowisku, udało się zdobyć zaufanie koszalinian, toteż towar znika szybko ze stoiska i nawet wczesnym rankiem można usłyszeć, że już nie ma malin, fasoli mamut, czy rzodkiewki. Dlatego wielu klientów zamawia warzywa i owoce, a także jajka po 50 gr. To właśnie na oborniku kur bazuje właścicielka, a na opryski ma "babcine" sposoby.
- Mszyce pokazały się na bobie, to naparzyłam pokrzyw, spryskałam wszystko i odpadły - opowiadała nam Regina Gąsior. - Nasion nie kupuję, bo mam je z własnych warzyw. Zaraz pani doradzę, jak to zrobić - nasza rozmówczyni zwróciła się do klientki, która kupowała czosnek. - Posadzi go pani, a kiedy na kwiatach pokaże się grubsze ziarno, trzeba je podsuszyć, później wsadzić do ziemi i wyrośnie na zimę. Tak samo zdobywam nasiona szczawiu, szpinaku, czy pomidorów odmiany rubin, bo moje - to pewne.
A jakie ceny obowiązują na tym ekologicznym straganie? Czosnek kosztuje 1-1,50 zł, sałata masłowa - 2,50 zł, maliny - 3 zł za pojemnik lub 10 zł za 2 kg, koperek i pietruszka - 1-1,50 zł, fasola młody Jaś - 15 zł, ciemne winogrona - 5 zł, ostra papryka - 4 sztuki za 1 zł, szczaw i szpinak - 2 zł, drobny szczypior i seler - 1 zł, fasola mamut i pigwa - 5 zł, śliwki, ogórki, pomidory i pietruszka - 4 zł, buraki, cebula i marchew - 2 zł.
Właścicielka przywiozła też pierwsze tegoroczne przetwory w słoikach - soki, dżemy, ogórki i paprykę. Kiszone ogórki i korniszony w domowym occie kosztują 5 zł, sok z czarnego bzu (doskonały na kaszel) - 4 zł. Właścicielka sama robi ocet z jabłek lub pigwy, a także wyplata przepiękne warkocze z czosnku (15 zł), ozdobione suszonymi kwiatami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?